Ionut Simionca, secretarul general al PMP acuză Guvernul că, prin modificarea Codului Fiscal, a scumpit vacanţele în România, astfel că industria ospitalităţii din România primeşte o nouă lovitură după ce, vreme de aproape doi ani în pandemie, activităţile din domeniu au fost închise sau drastic restricţionate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Pentru a mai strânge câţiva leuţi la buget, Guvernul taxează şi ultima gură de oxigen a celor din HoReCa. De departe, vorbim de industria cea mai afectată de modificarile aduse Codului Fiscal – cu impact nu doar asupra regimului fiscal aplicat domeniului, dar şi asupra costurilor cu forţa de muncă şi cu proprietăţile necesare desfăşurării acestui tip de activităţi, asupra structurii de clienţi şi investiţiilor”, a explicat Ionuţ Simionca. Începând cu 1 august 2022, se reduce pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară (cresc preţurile alimentelor) şi în domeniul construcţiilor (cresc costurile cu investiţiile) şi se modifică taxarea contractelor part time (inclusiv din turism). De la 1 ianuarie 2023, va creşte TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră. De la aceeaşi dată, se elimină impozitul pe activităţile specifice HoReCa, iar aceste firme vor avea opţiunea să treacă fie la impozit pe venitul microîntreprinderii de 1%, fie la impozit pe profit de 16%. Tot de anul viitor, scutirea de impozitul pe salariu pentru angajaţii sezonieri este eliminată. În acelaşi timp, angajatorii nu mai sunt încurajaţi, prin limitarea veniturilor neimpozabile extrasalariale la 33% din salariu de bază, să finanţeze vacanţele în ţară ale angajaţilor. Nu în ultimul rând, modificarea semnificativă a modului de calcul al impozitului pe clădiri va aduce costuri suplimentare pentru proprietarii hoteluri, restaurante şi cafenele. „Pentru românii care vor să îşi petreacă vacanţele în ţara lor, rezultatul este unu sigur: prin modificarea Codului Fiscal, Guvernul a scumpit vacanţele în România”, a concluzionat Ionuţ Simionca, secretarul general al PMP.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.