Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a criticat, marţi, adoptarea unui proiect de devansare a alegerilor prezidenţiale în an electoral, acuzând ”PSD roşu şi PSD galben că şi-au dat mâna să călce în picioare democraţia”. Liderul deputaţilor USR a mai susţinut că ”singurul lucru bun din această devansare a prezidenţialelor este că România va scăpa cu două luni înainte de cel mai leneş preşedinte pe care l-a avut vreodată”. Cu toate acestea, Constituţia prevede că mandatul preşedintelui este de cinci ani de la sdata depunerii jurământului, astfel că România va avea, în premieră, după alegerile prezidenţiale din luna septembrie, doi preşedinţi, unul ales şi unul în funcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”PSD roşu şi PSD galben, v-aţi dat mâna să călcaţi în picioare democraţia. Modificaţi legile electorale în an electoral. Mai sunt aproape trei luni până pe 9 iunie şi nimeni nu ştie ce vreţi să faceţi cu legea şi cu comasarea. Aţi dat declaraţii, nu avem nicio lege în vigoare. Vă bateţi joc de dreptul oamenilor de a alege şi de a fi aleşi doar pentru nişte mici avantaje politice şi electorale”, a spus Ionuţ Moşteanu de la tribuna Camerei Deputaţilor. 
 
Liderul deputaţilor USR a mai susţinut că singurul lucru bun din această devansare a prezidenţialelor este că România va scăpa cu două luni înainte de cel mai leneş preşedinte pe care l-a avut vreodată.
 
”Vreţi să faceţi o manevră cu prezidenţialele şi să faceţi campania în august, când toată lumea e la munte, la mare şi oamenii se odihnesc după un an de muncă şi vreţi să mutaţi campania pentru prezidenţiale în august ca să-l faceţi pe Ciolacu preşedintele României. Cătălin Drulă va fi preşedintele României, indiferent ce combinaţii faceţi voi. Singurul lucru bun din această devansare a prezidenţialelor este că România va scăpa cu două luni înainte de cel mai leneş preşedinte pe care l-a avut vreodată. Klaus Iohannis este cel mai mare turist, întâiul turist al ţării, omul care şi-a bătut joc de aşteptările şi speranţele a milioane de români, omul pentru care milioane de români au ieşit în stradă să-i scape de PSD, omul care a dat România pe mâna PSD-ului”, a declarat Moşteanu. 
 
Ionuţ Moşteanu a ironizat Coaliţia PSD-PNL pentru că nu are candidaţi la alegerile locale. 
 
„Aşteptăm cu toţii, toată ţara, să vedem ce vreţi să faceţi şi voi n-aveţi nici candidaţi la primărie, îi căutaţi prin vestiare, pe colo, pe colo, doar să găsiţi unul. Nicuşor Dan va fi în continuare primarul Bucureştiului”, a spus Moşteanu.

Ce prevede Constituţia

Articolul 83 din Constituţie prevede că mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

 

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege al UDMR care prevede modificarea datei alegerilor Preşedintelui României.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.