Peşedintele Klaus Iohannis a primit premiul „Garant al democraţiei”, la Gala PNL, spunând că a fost „mişcat” de primirea acestui premiu. În acest context, Iohannis a întrebat dacă România are neoie de un garant al democraţiei, el răspunzând: „Cred că da”. Preşedintele a spus că se ridică întrebarea „De ce are nevoie România de un garant al democraţiei, de ce avem nevoie să scoatem în evidenţă un demers de garantare a democraţiei?”. Dacă ajung oameni în conducerea unor mari partide care pun interesul personal deasura interesului partidului şi dacă acel partid ajunge la guvernare şi pune interesul propriu şi interesul liderilor partidului deasupra interesului românilor, atunci suntem în situaţia în care suntem acum şi probema se numeşte PSD, a afirmat Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a declarat că în prima jumătate a secolului XX România  a avut două dictaturi, când demoraţia dispăruse, apoi a înviat dictatura comunistă.

„Care e problema cu voi, care e problema României, de ce ajunge în acestee situaţii, ce trebuie să face să prevenim astfel de situaţii? Cred că este destul de greu de răspuns la o astfel de întrebare” a spus Iohannis

Preşedintele a precizat că legea fundamentală, Constituţia, porneşte de la premisa că cei care conduc ţara sunt bine intenţionaţi, de bună credinţă, buni români, buni patrioţi care vor ca României şi românilor să le meagă ma bine.

„Se presupune că oamenii care ajung în funcţii importante în politică, în instituţii, sunt oameni care vor să funcţioneze bine aceste instituţii. Întreaga arhitectură a statului se bazează pe premisa de bună credinţă, bunăvoinţă şi colaborare loială între instituţii şi, dacă este aşa, atunci lucrurile funcţionează bine. Dar dacă nu este aşa? Atunci însăşi baza democraţiei este în pericol. Dacă ajung oameni în conducerea unor mari partide care pun interesul personal deasura interesului partidului şi dacă acel partid ajunge la guvernare şi pune interesul propriu şi interesul liderilor partidului deasupra interesului românilor, deasupra intereselor României şi dacă acel partid şi acel guvern încep să strice temeliile statului, să modifice legile justiţiei pentru a-şi albi propriile dosare, dacă inventează noi şi noi metode nemaiauzite,  nemaivăzute pentru a controla toate pârghiile din economie, dacă au un dublu discurs, spun una, fac alta, dacă pun tot timpul interesul propriu asupra interesului public, atunci suntem în situaţia în care suntem acum şi probema se numeşte PSD", le-a spus Iohannis tinerilor liberali adunaţi la Sinaia.

Preşedintele a afirmat că „din prima secundă” PSD s-a apucat să modifice legile justiţiei „pentru a-şi apăra propriii corupţi şi propriii condamnaţi penal şi de atunci întreaga gvernare pesedistă a fost un asalt asupra statului de drept şi a democraţiei”.

„De asta am ajuns în situaţia în care ne aflăm acum, să căutăm garanţii pentru democraţia din România şi bine face,  pentru că ultimul lucru pe care trebuie să-l facem ar fi să renunţăm. Noi nu renunţăm, noi luptăm pentru Româia, noi garantăm România! Nu eu, noi, eu împreună cu voi, cu toţi românii de bună credinţă, noi garatăm democaţia în România!”, a declarat preşedintele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.