Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că în aceste zile la summitul de la Madrid se va decide cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum va fi abordat războiul din Ucraina, cum va fi abordat flancul estic, precizând că România are aşteptări concrete de la summit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Iohannis a declarat, miercuri, la Madrid, că umbrela NATO este importantă pentru securitatea fiecărui român. 
“NATO este garanţia securităţii noastre şi în acest vremuri complicate când Rusia a atacat Ucraina şi noi suntem vecini ne dăm seama cu atât mai mult cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea fiecărui român. Acest summit a fost calificat de unii drept unul istoric şi cred că au dreptate. În fapt, summitul a început deja aseară. Au fost întâlniri informale, a fost o recepţie formală la Regele Spaniei, dar discuţiile au intrat deja direct în subiect acolo. Atmosfera după părerea mea este una pozitivă, una bună,cu toate că situaţia de securitate şi situaţia economică nu sunt grozave. Acest summit vine să aducă un nou concept strategic”,a transmis Iohannis.
El a precizat că la acest summit se va decide cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu.
“Vom decide împreună astăzi şi mâine cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum vom aborda războiul din Ucraina, cum vom aborda flancul estic. Eu, echipa mea, România are aşteptări foarte concrete de la acest summit. Ne aşteptăm să se decidă o consolidare semnificativă a flacului estic, flancul estic unde suntem noi situaţi asta însemnând că ne aşteptăm la o creştere semnificativă a numărului militarilor aliaţi care vor fi staţionaţi pe flancul estic şi implicit şi la noi în România. Ne aşteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne aşteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia, Rusia să fie declarată ameninţarea semnificativă pentru NATO fiindcă asta este. Ne aşteptăm destul de concret ca grupurile de luptă care au fost propuse şi sunt în constituire pe flancul estic să devină mai mari, să devină brigăzi”, a afirmat preşedintele României.
El a menţionat că s-a ajuns la un acord pentru ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO.  
“Sunt şi alte teme care vor fi dezbătute la acest summit bunăoară politica uşilor deschise pe care o sprjiin din capul locului, va avea un aspect foarte concret. Suedia şi Finlanda au solicitat să fie primite în NATO, discuţiile de aseară au mers în direcţia să fie acceptate. Au fost câteva discuţii cu unii aliaţi care au mai avut nelămuriri şi se pare că toate acestea au fost clarificate. Aşteptări mari din partea noastră, aşteptări mari din partea aliaţilor şi aşteptarea generală e ca NATOsă fie dovedească că este unită şi puternică şi cred că la acest summit vor demonstra acest lucru”, a mai transmis Klaus Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.