Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după şedinţa de lucru cu premierul şi cu mai mulţi miniştri pe tema pandemiei, că din 15 mai se elimină purtarea măştii în exterior, cu unele excepţii şi se elimină restricţiile de circulaţie de noapte, precum şi restricţiile referitoare la programul magazinelor. El a făcut şi precizări referitoare la evenimentele private, însă măsurile în acest sens vor intra în vigoare de la 1 iunie, numărul permis de participanţi urmând să crească treptat la 1 iulie şi la 1 august. Restricţiile nu mai sunt aplicate în cazul în care organizatorul garantează că toţi invitaţii sunt vacinaţi. Şeful statului a precizat că vom avea o relaxare pas cu pas şi că a fost întocmit un calendar până la 1 septembrie, după care va fi făcută o nouă evaluare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

”Vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul, care cuprinde aceşti paşi până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârşitul verii să avem o reevaluare, pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiţionate de doi factori extremi de importanţi - pe de-o parte, de evoluţia pandemiei şi, evident, de măsurat prin rata de incidenţă, pe cealaltă parte, gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Aşa de simplu este”, a precizat preşedintele.

Conform preşedintelui, prima etapă de relaxare va avea loc în 15 mai.

”Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii, desigur. Rămân excepţiile din exterior unde trebuie să purtăm în continuare masca, cum ar fi pieţele, târgurile sau staţiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne masca obligatorie în spaţiile din interior. Deci, prima măsură, în aer liber se renunţă la această mască. A doua măsuri care intră imediat în vigoare este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali. Deci, magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut”, a explicat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, activităţile în aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25% din locuri ocupate.

„Tot din acest weekend pot să vă dau câteva exemple. Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori. În interior vom avea, de asemenea, câteva relaxări care încep majoritatea din 1 iunie, când va creşte capacitatea de cazare, va creşte capacitatea de servire în restaurante şi aşa mai departe. Sunt foarte multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Naţional şi vor fi toate aduse la cunoştinţa publicului. Câteva detalii - avem, bunăoară: nunţi, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie maximum 70 de persoane; nunţi, botezuri, mese festive în interior maximum 50 de persoane de la 1 iunie. De la 1 iulie numărul creşte, de la 1 august numărul creşte. Dar, şi aici este foarte important, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi. Deci, mai concret, dacă, pe 15 iulie, cineva doreşte să organizeze o nuntă într-un spaţiu închis, în interior, şi garantează că toţi participanţii sunt vaccinaţi nu se mai aplică restricţionarea la un număr de - ar fi atunci - 70 de persoane. Similar, la exemplul sălile de sport, numărul de participanţi este restricţionat, însă dacă organizatorul, managerul sălii de sport, garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanţi poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite, pe de o parte, să ne protejeze, pe de altă parte, să ne reluăm cât de mult viaţa normală şi, evident, încurajează vaccinarea”, a explicat şeful statului.

El a vorbit şi despre obiectivele de vaccinare.

”Dacă vrem să ieşim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm! Nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Pentru asta, în şedinţa de astăzi am stabilit nişte ţinte de vaccinare. Aş spicui dintr-un tabel. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate”, a anunţat Iohannis.

Acesta a făcut şi o trecere în revistă a efectelor pandemiei, începând cu anul trecut.

”Am discutat astăzi despre pandemie, despre campania de vaccinare şi despre măsuri de relaxare. Daţi-mi voie, pentru început, totuşi, să rememorez foarte pe scurt prin ce am trecut cu această pandemie. Peste un an de zile a durat, până acum, pandemia. A fost multă, prea multă suferinţă în România şi îmi pare rău pentru toţi cei care au suferit de pe urma acestei boli”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Preşedintele a transmis ”mulţumiri” eroilor pandemiei, personalul medical.

„Acum vedem că pandemia s-a redus un pic, parcă putem să respirăm un pic mai uşuraţi, dar, în acelaşi timp, dragi români, trebuie să ne fie foarte clar că suntem deja în plină pregătire pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nu se va termina nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toţii totuşi pandemia se va reduce şi, în final, se va termina”, a declarat Iohannis după şedinţa de lucru cu premierul şi cu mai mulţi miniştri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.