Preşedintele Klaus Iohannis a urat, luni seară, Guvernului Orban un mandat de mare succes chiar dacă, din păcate, nu va fi un mandat întreg. ”Ce s-a întâmplat astăzi este un exerciţiu democratic”, a afirmat preşedintele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Felicitări dumneavastră şi întregii echipe guvernamentale. Vă doresc un mandat de mare succes, chiar dacă nu va fi un mandat de patru ani, ci ceva mai scurt, dar prin compensare va fi mai greu.  Domnule preşedinte al PNL, Ludovic Orban, vă felicit pe dvs şi pe parlamentarii PNL şi pe toţi ce din partid care aţi reuşit să convingeţi partidele din Opoziţie ca împreună să constituiţi o nouă majoritate, înlocuind majoritatea toxică din jurul PSD şi să convingeţi suficienţi parlamentari pentru a vota moţiunea, iar azi aţi reuşit din nou să convingeţi să voteze împreună cu PNL pentru Guvernul Orban. Este o realizare foarte mare şi vreau să subliniez că ce s-a întâplat astăzi este un exerciţiu autentic democratic: un guvern a fost înlăturat prin majoritatea din Parament, iar un nou Guvern a fost învestit prin noua majoritate. Vreau să felicit şi ceilalţ parlamentari – din USR, PMP, ALDE, UDMR, toţi care aţi votat pentru învestirea Guvernului Orban aţi făcut un lucru înţelept, aţi înţeles să lăsaţi deoparte meschinul aranjalement politic într-un moment în care România era în criză”, a declarat preşedintele.
 
Acesta a continuat apreciind că ”se termină guvernarea PSD-istă care a durat aproape 3 ani de zile, guvernări toxice pentru România care au stricat foarte multe proiecte”.

”Este foarte bine că această etapă s-a terminat şi avem şansa să avem un guvern care sper că va primi suficient sprijin în Parament pentru a începe reconstrucţia. România putea să fie departe- să aibă mai multe proiecte pentru români. De 30 de ani România nu s-a dezvoltat din cauza PSD”,  mai sus Iohannis.

Şeful statului a spus că lupta de trei ani de zile s-a finalizat cu învestirea Guvernului Orban.

”Acest succes trebuie să fiţi conştienţi este indus de voinţa populară. La europarlamentare s-a văzut  schimbarea atitudinii, românii au votat altfel decât în 2016, au votat pentru România modernă, europeană care va fi repusă din această seară în funcţiune. Începe un mandat nou, un mandat greu dar care poate să aducă multe satisfacţii pentru partidele care se implică şi pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar vă doresc să găsiţi sprijin în Parlament pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele PSD”, a mai spus Iohannis.

Acesta a completat: ”Mă tem de ce vor găsi miniştrii în ministere”.

Iohannis a cerut rezolvarea urgentă a câtorva probleme: bugetul pe 2019, bugetul pe 2020, reluarea discuţiilor pe legile justiţiei.

”Trebuie încurajată din nou lupta anticorupţie, trebuie pregătite şi puse în practică alegerile – corect, transparent. Este nevoie de multă implicare. Vreau să atrag atenţia că această victorie care este importantă, mare, este totusi numai o victorie de etapă. Urmează alegeri grele, extrem de importante pentru România”, a mai afirmat şeful statului.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a mulţumit tuturor patidelor şi parlamentarilor care au votat învestirea şi i-a promis preşedintelui că are un partener în Guvernul României.

”Domnule preşedinte, începând de azi aveţi un partener în Guvernul României, partener de încredere care este gata să se alăture eforturilor de a pune în practică vizunea de dezvoltare a României. Proiecte care pot aduce România pe drumul drept şi pot permite fiecărui român să reuşească în ţara lui”, a spus Orban.

Acesta a vorbit despre minunea de a se reuni şase formaţiuni şi a da jos Guvernul PSD, dar şi minunea de a învesti Guvernul Orban, guvern minoritar, PNL.

”Pornim la un drum greu, într-o situaţie dificilă pentru România, avem de rezolvat probleme stringente, de deblocat proiecte care au bătut pasul pe loc”, a mai spus Orban.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.