Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, luni, îngrijorarea faţă de blocarea investigaţiilor împotriva crimelor comise în numele regimului comunist în perioada 1945-1989 şi a cerut şi pedepsirea crimelor de la Revoluţie, şeful statului făcând aceste afirmaţii la ceremonia de dezvelire a monumentului ”Aripi” dedicat celor care au luptat împotriva comunismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt îngrijorat de blocarea investigaţiilor împotriva crimelor comunismului după câţiva ani de progrese. Continuarea investigaţiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituţia abilitată de lege şi solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situaţiei. De asemenea, crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Mai mult, acesta susţine că, pe modelul după care este incriminată negarea Holocaustului din timpul celui de-al doilea război mondial, ar trebui o lege similară care să vizeze regimurile de extremă stânga, cu atât mai mult cu cât au apărut în spaţiul public aserţiuni care minimalizează atrocităţile comise de către comunişti. ”Avem nevoie de de o legislaţie care să interzică orice negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie să sancţioneze şi tendinţele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice în vremea comunismului. Numai aşa arătăm că am înţeles drama trecutului totalitar şi că apărăm principiile după care se ghidează statul de drept.”, consideră şeful statului.

El susţine că aceste crime nu trebuie să se mai repete. ”Regimul comunist a fost instaurat prin crimă şi teroare, prin forţa armelor, de o armată străină de ocupaţie, potrivnică voinţei naţiunii (...) Generaţiile de astăzi au nevoie de educaţie în spiritul adevărului. Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa, a îngrădit drepturile şi libertăţile cetăţenilor, a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale”, a spus Iohannis ce s-a declarat susţinător al înfiinţării unui Muzeu Naţional al Comunismului care să prezinte ororile comise în perioada 1945-1989.

Preşedintele a omagiat memoria celor care s-au opus regimului comunist, fie ei militanţi ai partidelor democratice din perioada interbelică sau dizidenţi. 

”Cei mai mulţi dintre cei care au luptat împotriva regimului comunist nu au apucat să trăiască euforia momentului 1989 şi nici satisfacţia la inaugurarea monumentului care le este consacrat. Aripile lor s-au frânt sub greutatea Cortinei de Fier, în spatele căreia au fost prinşi după cel de-al doilea Război Mondial. Dar ştim prea bine că ei au crezut cu tărie în prăbuşirea regimului comunist şi în revenirea la o societate bazată pe valorile democratice. Pentru sacrificiul lor, le suntem profund recunoscători şi îndatoraţi. În final, ţin să vă mulţumesc dumneavoastră, foştilor deţinuţi politic şi rudelor celor dispăruţi, pentru prezenţa la acest eveniment”, a spus Iohannis la finalul alocuţiunii sale ţinută la inaugurarea monumentului ”Aripi”, din faţa Casei Presei Libere, dedicat elor care s-au opus regimului comunist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.