Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj la Reuniunea Plenară a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, în care subliniază că statul român va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste şi să promoveze toleranţa şi democraţia prin toate mijloacele aflate la dispoziţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Reuniunii Plenare a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, care a fost prezentat de către Andrei Muraru, consilier prezidenţial, coordonatorul Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

”Cu prilejul celei de-a doua reuniuni plenare a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, organizată sub preşedinţia României, transmit salutul meu cordial tuturor participanţilor. Evenimentul la care luaţi parte nu se desfăşoară întâmplător la Iaşi. Oraşul din nordul Moldovei este un loc cu o memorie încărcată şi apreciez faptul că delegaţiile de peste hotare au ocazia să cunoască acest spaţiu simbolic pentru tragicele consecinţe ale Holocaustului pe teritoriul României”, se arată în mesajul preşedintelui.

Iohannis a menţionat că se împlinesc opt luni de când ţara noastră a preluat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, perioadă în care, prin realizările concrete pe care le-a înregistrat, a demonstrat că este consecventă principiilor pe care le promovează: toleranţa şi mobilizarea împotriva extremismului de orice fel, în acord cu valorile democratice care ghidează statul român.

Şeful statului a menţionat că angajamentele României, la preluarea preşedinţiei IHRA, s-au axat pe trei coordonate principale: consolidarea educaţiei despre Holocaust în statele membre IHRA şi nu numai, a cercetării academice în domeniu, precum şi promovarea memoriei Holocaustului în media şi social media, în sprijinul înţelegerii şi toleranţei reciproce.

”Scopurile noastre nu ar fi devenit tangibile şi apreciate de partenerii noştri fără o comunicare susţinută între instituţiile statului, de aceea ţin să mulţumesc tuturor celor implicaţi”, a adăugat preşedintele.

El a menţionat că mandatul României la IHRA s-a tradus, totodată, prin imprimarea unei direcţii noi în privinţa generalizării cunoaşterii fenomenului Holocaustului: s-au introdus cursuri pentru funcţionari, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi discriminării. O altă realizare importantă este decizia înfiinţării, la Bucureşti, a unui Muzeu al Istoriei Evreilor şi Holocaustului, care va readuce în actualitate o idee în care şeful statului crede cu tărie: oamenii pot înfrunta viitorul numai cu trecutul lor.

”«Să uiţi, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate», spunea Elie Wiesel. Aşadar, trebuie să ne asumăm trecutul şi să evităm capcana unei memorii selective. În acest sens, nu pot să nu amintesc de una dintre realizările importante ale preşedinţiei româneşti a Alianţei, adoptarea, la prima reuniune de la Bucureşti, a unei definiţii de lucru coerente a antisemitismului”, a mai transmis Klaus Iohannis.

”În final, vreau să vă asigur că, deşi România va preda mandatul IHRA în luna martie a anului viitor, preşedinţia României a Alianţei a reprezentat doar o etapă, una în care am acţionat cu succes, din drumul nostru pentru consolidarea educaţiei şi cercetării despre Holocaust, precum şi pentru combaterea oricăror forme de discriminare. Statul român va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste şi să promoveze toleranţa şi democraţia prin toate mijloacele aflate la dispoziţie”, a subliniat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.