Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că nu este de părere că pensiile speciale pentru profesori, discutate în această perioadă în Parlament, sunt o soluţie pentru problema veniturilor dascălilor, ci "salariile decente", care duc la rândul lor la pensii mai mari, precizând că profesorii vor să trăiască decent, nu să se îmbogăţească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Nu ştiu dacă pensiile speciale pentru profesori sunt o soluţie. Eu cred că salariile decente pentru profesori sunt o soluţie, care implicit pe urmă duc la pensii decente", a spus Iohannis, întrebat despre proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale profesorilor.

Preşedintele a afirmat că societatea se aşteaptă ca profesorii să "ofere tot" şi să educe, dar trebuie să fim conştienţi că şi dascălii au aşteptări.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

"Aşteaptă să fie luaţi în seamă, înţeleşi şi respectaţi. Nu se poate să avem un sistem de educaţie performant cu dascăli care sunt plătiţi la limita de jos a veniturilor salariale din România", a spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că profesorii nu şi-au ales această meserie pentru a se "îmbogăţi" şi niciun dascăl nu se aşteaptă la acest lucru, dar vor "să poată trăi decent".

Într-un interviu acordat recent News.ro, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a fost întrebat despre proiectul care a trecut de Camera Deputaţilor şi care prevede acordarea de pensii de serviciu pentru cadrele didactice, reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de data pensionării.

”Ceea  ce pot să vă spun este că profesorii au câştigat şi câştigă în continuare foarte prost. Salariile lor sunt foarte mici comparativ cu importanţa muncii pe care o desfăşoară. Prin urmare, orice măsură reparatorie, prin care s-ar putea realiza o justiţie social reparatorie este binevenită. Dacă este vorba de contributivitate pe baza salariilor mici pe care le-au avut nu se pune problema să aibă o pensie foarte mare”, a răspuns Mircea Dumitru.

Proiectul de lege are drept obiect de reglementare acordarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, la împlinirea vârstei de pensionare, a unei pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de data pensionării.

Reprezentantul Guvernului a anunţat în plenul Camerei că Executivul nu susţine propunerea legislativă, având în vedere că, în prezent, sistemul public de pensii funcţionează având ca principiu de bază cel al contributivităţii. Consiliul Legislativ a dat un punct de vedere pozitiv, în timp ce Consiliul Economic a avizat negativ proiectul de lege. Proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor, în luna aprilie, iar Senatul este Cameră decizională în cazul acestui proiect. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.