Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că guvernarea PSD a fost un adevărat test de anduranţă pentru reprezentanţii comapniilor. "Lipsa de competenţe, deciziile proaste şi managementul public haotic, marca PSD, au bulversat întreaga societate", a spus şeful statului, menţionând că "este timpul să regândim relaţia autorităţilor publice cu mediul de afaceri".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mă bucur că s-a terminat şi ultimul capitol din cartea neagră a guvernării PSD, care ştiu că a fost un adevărat test de anduranţă pentru dumneavoastră. Lipsa de competenţe, deciziile proaste şi managementul public haotic, marca PSD, au bulversat întreaga societate", a afirmat Iohannis, vineri, în discursul ţinut la Topul Naţional al Firmelor Private din România.

El a spus că ne aflăm acum în situaţia în care noul Guvern trebuie să găsească soluţii pentru a face România bine.

"I-am întâlnit aseară pe colegii dumneavoastră de la Camera de Comerţ. În ciuda unui an dificil, marcat de o guvernare haotică, am constatat că la nivelul întreprinzătorilor revine, treptat, speranţa. Oamenii de afaceri încep să devină optimişti faţă de perspectivele economiei noastre", a mai spus el.

El a adăugat că "este timpul să regândim relaţia autorităţilor publice cu mediul de afaceri".

"Grija noastră trebuie să se îndrepte acum spre măsurile necesare pentru a avea un cadru instituţional stabil, simplu şi echitabil, fără decizii arbitrare, piedici injuste sau exces de birocraţie, aşa cum, din păcate, am văzut în guvernările din ultimii ani. În România există peste 615.000 de IMM-uri care angajează mai mult de jumătate din forţa de muncă. Aşadar, susţinerea acestui segment este o prioritate asupra căreia autorităţile publice trebuie să îşi concentreze mai bine atenţia", a afirmat Iohannis.

Potrivit şefului statului, suntem încă departe de celelalte state membre ale Uniunii Europene şi mult sub potenţialul de dezvoltare. La nivel european, România se situează pe ultimul loc, cu numai 2,2 IMM-uri la suta de locuitori, adică mai puţin de jumătatea mediei Uniunii Europene.

"Am convingerea că antreprenoriatul depinde nemijlocit de calitatea guvernării, şi aici am motive de optimism acum. În acest sens, digitalizarea administraţiei şi centrarea sa în jurul contribuabilului trebuie să demareze de îndată. Este momentul să renunţăm odată pentru totdeauna la practica „statului la coadă pentru orice”. O guvernare responsabilă presupune dialogul cu mediul de afaceri, implicarea reală şi mai aplicată a acestuia în elaborarea politicilor publice din domeniul economic. Promovând transparenţa şi consultările cu mediul de afaceri, îmbunătăţim semnificativ calitatea guvernării", a declarat el.

Iohannis a mai spus că este evident că economia românească are nevoie de investiţii şi de investitori. Până acum, din bugetul alocat de Uniunea Europeană prin actualul cadru financiar 2014-2020, ţara noastră a primit aproape 10 miliarde de euro, adică ceva peste 30%. Este puţin, în comparaţie cu potenţialul economiei, dar şi în comparaţie cu nevoile populaţiei, a susţinut el.

"Mă aştept ca premierul şi noii miniştri să ia măsurile necesare pentru ca în România să vină noi investitori şi să creştem semnificativ rata de absorbţie a fondurilor europene. Totodată, am încredere că dumneavoastră, reprezentanţii IMM-urilor, puteţi genera proiecte viabile pentru a utiliza eficient aceste fonduri", a afirmat Klaus Iohannis.

El a menţionat că întreprinzătorii de succes sunt actori implicaţi, conectaţi la nevoile societăţii şi hotărâţi să reuşească.

"Mă bucură faptul că şi în România se dezvoltă comunităţi de interese publice şi private, oameni profesionişti, antreprenori de succes care investesc nu doar în producţia de bunuri şi servicii, ci şi în domeniul social, în bunăstarea comunităţilor în care activează. Proiectele de antreprenoriat social reprezintă iniţiativele şi angajamentul oamenilor cărora le pasă de ceilalţi, ca răspuns la promisiunile deşarte şi la inerţia politicienilor social-democraţi, cărora, în realitate, nu le pasă de nevoile societăţii. Când autorităţile eşuează, oamenii buni se mobilizează", a spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.