Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că s-au primit avertismente din partea oficialilor europeni cu privire la rectificarea bugetară adoptată de Parlemant. ”Înalţi responsabili din Comisia Europeană ne-au spus franc – dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 miliarde din fonduri europene”, a afirmat preşedintele, menţionând că nu sunt exluse creşteri ale costurilor de finanţare pentru populaţie. Cu toate acestea, şeful statului susţine că nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă vor fi credite mai mari pentru populaţie, în cazul în care intră în vigoare rectificarea bugetară şi a replicat: ”Din păcate, ambele scenarii sunt posibile. Există nu doar avertismente, există discuţii cu înalţi responsabili din Comisia Europeană care ne-au spus franc – dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 miliarde din fonduri europene, pentru că încălcăm tratele europene. Cu siguranţă agenţiile de rating ne vor retrograda. Nemavorbind că pentru aceste cheltuieli pur şi simplu nu există bani. Daţi-vă seama dacă se blochează miliarde europene, ratingul de ţară e retrogradat, iar nimeni nu mai vine să dea bani la un rating prost. Oricât ne-am dori aceste creşteri, ele vor putea fi făcute doar după ce ieşim din această criză economică şi stabilizăm finanţele ţării”.

Cu toate acestea, Iohannis a afirmat că nu se pune problema unui acord cu Fondul Monetar Internaţional.

”Noi tocmai asta vrem să evităm. Vrem să evităm creşterea taxelor şi impozitelor şi vrem să repornim economia, să avem o creştere economică şi sustenabilă pentru a putea iar veni cu creşteri de salarii şi pensii. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”, a pecizat preşedintele.

Parlamentul a adoptat rectificarea bugetară cu mai multe amendamente ale PSD, unul dintre acestea vizând creşetera pnsiilor cu 40%.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.