Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj adresat Consiliului Tineretului PPE, desfăşurat la Bucureşti, că extremismul şi euroscepticismul au reapărut pentru că valorile dreptei şi ale democraţiei liberale sunt puse în practică prea rar şi prea formal, preşedintele apreciind însă că tot partidele tradiţionale pot oferi soluţii pentru criza de legitimitate a proiectului european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că edificiul Uniunii Europene se confruntă cu o criză de legitimitate apărută ca urmare aşteptărilor cetăţenilor europeni faţă de consultarea şi participarea lor la decizii importante care-i vizează.

”Cetăţenii europeni sunt azi marcaţi de neîncredere, resemnare, scepticism incertitudine şi temeri; toate acestea sunt indicii ale unei crize de legitimitate politică cauzate de acest deficit democratic. Lipseşte sentimentul că sunt consultaţi şi ascultaţi, că cei care decid, răspund apoi politic. Criza de legitimitate pune sub semnul întrebării deciziile luate la nivel naţional sau comunitar şi se concretizează în susţinere oferită soluţiilor populiste, în ascensiunea forţelor extremiste, în opţiunea pentru poziţii anti-sistem”, se arată în mesajul adresat participanţilor la Consiliul Tineretului Partidului Popular European.

Pe de altă parte, Iohannis crede că valorile democraţiei liberale şi ale dreptei au în continuare o susţinere amplă printre europeni. ”Euroscepticismul şi extremismul se dezvoltă tocmai pentru că aceste valori sunt puse în practică uneori prea rar sau prea formal, mai ales în momente de criză. Nu ar trebui să uităm că instrumentele democraţiei liberale sunt extrem de eficiente pentru a lua şi legitima decizii, tocmai în momente critice şi pe teme critice”, crede preşedintele Iohannis.

O posibilă destrămare a Uniunii Europene este inacceptabilă, Iohannis precizând că edificarea Europei unite nu s-a făcut fără eforturi importante.

”Criticile privind criza de legitimitate şi deficitul democratic sunt prea mult îndreptate către instituţii, însă soluţiile vor veni tot din zona cetăţenilor şi a partidelor – actorii principali în democraţia liberală. Partidele trebuie să-şi revitalizeze funcţia de canale de transmisie între cetăţeni şi instituţii (...) Nu cred într-o criză a ofertei şi soluţiilor politice ale partidelor tradiţionale, în mod particular ale dreptei, ci într-un deficit de atenţie şi de comunicare în relaţia dintre partide şi cetăţeni”, apreciază Iohannis.

În aceste condiţii, partidele dreptei europene nu ar trebui să se lase intimidate de ascensiunea discursurilor extremiste şi populiste. ”Partidele extremiste nu pot oferi soluţii reale problemelor curente ale cetăţenilor şi statului; nu propun politici fezabile în educaţie, sănătate, infrastructură, etc”, a conchis Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.