Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la bilanţul MAI, că, dincolo de aspectele pozitive pe care le-a menţionat, activitatea din ultimii ani a Ministerului a demonstrat "o serie de deficienţe de ordin managerial, de coordonare şi chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situaţii precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018". De aceea, a spus el, instituţia trebuie să facă o autoevaluare profundă, pentru a identifica factorii care au dus la acele situaţii şi să ia toate măsurile necesare pentru remedierea cât mai rapidă a problemelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a afirmat, în discursul ţinut la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne, că reprezentanţii MAI sunt o componentă esenţială a sistemului de securitate naţională, iar activitatea pe care o desfăşoar are un impact direct asupra vieţii şi siguranţei românilor.

"Aveţi onoranta misiune de a proteja oamenii şi de a asigura un climat social de echitate şi de echilibru. O naţiune se dezvoltă atunci când cetăţenii au încredere în autorităţi şi în capacitatea acestora de a le apăra drepturile şi libertăţile civice, cu respectarea legilor şi a Constituţiei. Tocmai de aceea, rolul dumneavoastră este fundamental şi vă încurajez să nu vă abateţi niciun moment de la a vă face profesia cu responsabilitate şi competenţă", a spus Iohannis.

El a menţionat că MAI are o contribuţie importantă şi la misiuni şi operaţii care se desfăşoară în afara ţării, sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, iar forţele române trimise în aceste zone sunt apreciate de partenerii internaţionali şi au creat ţării noastre o bună imagine externă.

Totodată, Iohannis a subliniat implicarea semnificativă a MAI, în anul 2019, la îndeplinirea obiectivelor în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, modul în care a sprijinit desfăşurarea, la Sibiu, a Summitului informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, precum şi organizarea vizitei oficiale în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc.

"Totodată, corectitudinea şi vigilenţa cu care v-aţi îndeplinit rolul conferit de lege pe parcursul celor trei runde de alegeri care au avut loc în 2019 au făcut ca procesul electoral să se desfăşoare fără incidente, cu respectarea normelor şi a principiilor democratice", a menţionat el.

Şeful statului a amintit şi eforturile însemnate ale MAI pentru prevenirea şi combaterea fenomenului migraţiei ilegale, pentru securizarea frontierelor de stat şi a frontierei comune a Uniunii Europene, precum şi pentru managementul situaţiilor de urgenţă.

"Dincolo de aceste aspecte pozitive, activitatea din ultimii ani a Ministerului Afacerilor Interne a demonstrat o serie de deficienţe de ordin managerial, de coordonare şi chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situaţii precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018. Instituţia dumneavoastră are obligaţia să îşi facă o autoevaluare profundă, pentru a identifica factorii care au dus la situaţiile pe care le-am menţionat şi să ia toate măsurile necesare pentru remedierea cât mai rapidă a problemelor. Nu poate exista nicio abatere a Ministerului Afacerilor Interne de la menirea sa fundamentală, aceea de a proteja şi apăra cetăţenii români", a punctat Iohannis.

El a adăugat că MAI trebuie să acţioneze în interesul cetăţeanului, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, iar obiectivul fundamental este acela ca legea să fie respectată, iar cetăţenii să se simtă în siguranţă, având deplină încredere în instituţiile care au misiunea să îi apere şi să îi protejeze.

"Este imperativ ca factorii de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să conştientizeze pe deplin responsabilitatea pe care o au faţă de români şi să depună toate eforturile necesare modernizării şi eficientizării instituţiei. Trebuie să vă asiguraţi că, în toate demersurile pe care le întreprind angajaţii Ministerului, sunt pe deplin respectate valori şi principii precum demnitatea, libertatea individuală, egalitatea în faţa legii, cinstea, încrederea şi toleranţa", a mai spus Iohannis.

Potrivit acestuia, profesionalismul şi competenţa forţelor de intervenţie, prevenirea şi anticiparea, decizia precisă şi capacitatea de reacţie a specialiştilor şi a forţelor de ordine publică sunt elemente indispensabile în realizarea cu succes a sarcinilor care revin MAI.

"Sunt încrezător că obiectivele pe care le-aţi stabilit pentru anul 2020 vor fi îndeplinite, în acord cu documentele strategice naţionale, cu prevederile legale în vigoare şi cu misiunea instituţiei dumneavoastră. Vă îndemn să acţionaţi, cu prioritate, pentru protejarea copiilor, tinerilor şi tuturor categoriilor vulnerabile. Este esenţial să crească siguranţa în spaţiile şcolare şi în apropierea acestora şi să fie prevenite şi stopate orice activităţi ilicite care pun în pericol sănătatea şi integritatea tinerei generaţii", a susţinut Iohannis.

El a spus că trebuie făcute eforturi şi pentru dezvoltarea de noi instrumente care să asigure găsirea şi salvarea persoanelor aflate în pericol şi extinderea sistemelor alternative de înştiinţare şi avertizare a populaţiei ori de informare sistemică.

"Vă revine, totodată, misiunea de a contribui în continuare la combaterea corupţiei cu impact asupra capacităţii instituţionale a statului, dar şi a imaginii României pe plan extern", a spus Iohannis, menţionând că pentru a avea rezultate optime este nevoie de suficient personal, de echipamente moderne şi performante, de o legislaţie adusă la zi şi eliminarea barierelor birocratice.

Potrivit lui Iohannis, finalizarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen, consolidarea Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, protecţia infrastructurilor critice naţionale, creşterea rezilienţei naţionale şi, nu în ultimul rând, protecţia civilă a populaţiei şi a bunurilor trebuie să rămână prioritare în lista obiectivelor MAI.

"În contextul actual, al combaterii răspândirii infecţiei cu coronavirus, vă cer să vegheaţi cu responsabilitate, dar şi cu calm, la întărirea controlului la frontierele maritime, aeriene şi terestre. Traversăm o perioadă complicată la nivel global, iar cetăţenii au nevoie şi de sprijinul dumneavoastră pentru a se simţi în siguranţă. De modul în care acţionaţi depinde ca panica să nu se instaureze, iar românii să simtă că sunt apăraţi şi protejaţi", le-a transmis el reprezentanţilor MAI.

El a mai spus că exigenţele pe care cetăţenii le au faţă de acţiunile instituţiei sunt ridicate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.