Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la intenţia PSD de a modifica prin OUG codurile penale, că acest lucru nu este posibil, întrucât există o decizie a Curţii Constituţionale conform căreia Guvernul nu poate modifica o lege aflată în procedură parlmentară, concluzia sa fiind că "nu se poate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asta, pur şi simplu, nu se poate. S-a mai încercat, există practica Curţii Constituţionale, care a declarat astfel de încercări pur şi simplu neconstituţionale. Guvernul nu poate legifera prin ordonanţă pe o speţă care este în procedură uzuală în Parlament. Este foarte simplă explicaţia. Deci, nu se poate.", a declarat preşedintele, aflat la Bruxelles, la Consiliul European.

CITEȘTE ȘI Ministrul Justiţiei, despre OUG pe codurile penale: Nu contravine deciziilor CCR; unii spun ce ştiu iar alţii ştiu ce spun. Urgenţa era de anul trecut. Urgenţa anului trecut e şi mai urgentă astăzi

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat joi că o eventuală OUG pe codurile penale nu contravine unei decizii CCR privind modificarea legilor în timp ce se află deja în procedură parlamentară, situaţiile nefiind similare, iar concluzia sa fost că unii spun ce ştiu iar alţii ştiu ce spun. În ceea ce priveşte justificarea urgenţei unui act normativ pe această temă, el a precizat că urgenţa era de anul trecu şi este "şi mai urgentă astăzi".

Întrebat dacă emiterea unei astfel de ordonanţe pe un proiect de lege care se află deja în procedură parlamentară nu contravine unei decizii  Curţii Constituţionale, Toader a răspuns: "Vă dau răspunsul pe care l-am mai dat cu privire la această chestiune: voi spune, de principiu, că unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun".

El a explicat contextul în care a fost emisă decizia CCR: "Era undeva în vara lui 2010, când Parlamentul elaborase, dezbătuse proiectul de lege pentru noua Lege a Educaţiei. Trecuseră de Camera Deputaţilor, trecuseră de Senat şi urma votul final din Senat. În momentul acela, Guvernul a venit şi a elaborat un proiect de lege propriu, pe care l-a promovat. Ce a spus Curtea? Că nu poate Guvernul să preia de la legiuitor un act normativ care se află în faza de adoptare finală. Că parcursul legislativ trebuie să fie, să rămână cel al legiuitorului. Astăzi, dacă vom vorbi de o ordonanţă pentru modificare Cod Penal, Procedură Penală guvernul nu va veni să înlocuiască cele două Coduri - Penal, Procedură Penală - cu alte coduri, cum era atunci. Deci legea Parlamentului era înlocuită cu ordonanţa Guvernului. De data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acest cod penal cu altul". 
 
"Nu va veni să înlocuiască procedura penală cu altă procedură, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare şi va rămâne în vigoare. Care sunt posibilele modificări? V-aduc aminte faptul că anul trecut în august, cred că 18 august, guvernul a adoptat un proiect de lege, plecat de la Ministerul Justiţiei, prin care se modifica acest cod penal în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă, atât", a continuat ministrul Justiţiei.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.