Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni de Ziua Unităţii Germane, că un pilon de bază în cooperarea între România şi Germania în reprezintă legăturile economice foarte strânse, în condiţiile în care Germania este „unul dintre principalii investitori în economia românească”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o onoare să iau parte anul acesta la sărbătorirea celei de-a 30-a aniversări a Unităţii Germane, de data aceasta în condiţii speciale, adaptate restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19. Sărbătorirea, anul acesta, a 30 de ani de la reunificarea Germaniei, precum şi marcarea, anul trecut, a aceluiaşi interval de timp de la Căderea Zidului Berlinului reprezintă repere istorice esenţiale ale poporului german, dar şi ale unei Europe democratice, unite, deschise şi puternice”, a declarat Klaus Iohannis ccu ocazia participării luni la Ziua Unităţii Germane, la Şcoala Germană din Bucureşti 

„Cancelarul Konrad Adenauer obişnuia să spună: «Toţi trăim sub acelaşi cer, dar nu avem toţi acelaşi orizont». Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, a fost o contribuţie importantă pentru viitorul european comun. Suntem datori să construim în continuare viitorul comun al cetăţenilor noştri, în spiritul cooperării, solidarităţii şi coeziunii, atribute care definesc proiectul nostru european. Relaţia bilaterală excelentă şi solidă dintre România şi Germania a evoluat continuu şi dinamic, ajungând în prezent să aibă un caracter cu adevărat strategic. Aniversăm, anul acesta, 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-germane. În ultimii ani, relaţiile politice dintre cele două ţări s-au dezvoltat semnificativ, prin contacte frecvente şi substanţiale la toate nivelurile. Mă bucur totodată să constat că un pilon de bază al cooperării noastre continuă să-l reprezinte legăturile economice foarte strânse, Germania fiind cel mai important partener comercial al României şi unul dintre principalii investitori în economia românească”, a completat şeful statului. 

El a vorbit şi despre comunitatea românească din Germania care reprezintă „un veritabil model de integrare”

„Un liant important care potenţează relaţiile româno-germane este reprezentat de comunitatea românească din Germania şi de cea a etnicilor germani din România. Comunitatea românească din Germania, una dintre cele mai mari din afara României, reprezintă un veritabil model de integrare în societatea germană, contribuind la diversitatea socio-culturală şi la prosperitatea statului german. În egală măsură, etnicii germani din România, cu rădăcini adânc implantate în istorie şi apreciaţi pentru contribuţia lor la modernitatea României şi la viaţa socială şi culturală a comunităţilor în care trăiesc, aduc o contribuţie semnificativă la consolidarea legăturilor dintre statele noastre. În acest context, doresc să salut organizarea, peste doar câteva zile, a celei de-a 23-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România”, a precizat preşedintele Iohannis. 

El a vorbit şi despre educaţie, în contextul sărbătoririi Zilei Mondiale a Educaţiei.

„Un domeniu în care colaborarea româno-germană are rădăcini istorice profunde este cel al educaţiei. Primele cărţi tipărite în limba română, precum şi multe dintre primele şcoli româneşti şi dintre cele mai importante asociaţii culturale ale românilor transilvăneni au apărut în oraşele săseşti şi în comunităţile mixte din Sudul Transilvaniei. Colaborarea româno-germană în sfera educaţiei rămâne un important pilon al relaţiilor noastre bilaterale, iar Şcoala Germană din Bucureşti, Deutsche Schule Bukarest, oferă copiilor o alternativă educaţională care facilitează comunicarea interculturală. Şi pentru că ne aflăm într-o şcoală, să ne amintim în acest cadru că astăzi sărbătorim şi Ziua Mondială a Educaţiei. Toate comunităţile şcolare, indiferent de modelul educaţional urmat, contribuie la construcţia societăţilor de mâine. Apreciez în mod deosebit aplecarea cadrelor didactice şi a elevilor spre proiecte care promovează sustenabilitatea, inclusiv protecţia mediului şi informarea privind schimbările climatice. Felicit comunităţile şcolare pentru activitatea şi rolul lor în consolidarea societăţilor democratice şi pentru eforturile recente de a continua actul educaţional în ciuda pandemiei de COVID-19”, a mai spus şeful statului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.