Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO, afirmând că CCR a decis revocarea din funcţie a lui Kovesi la propunerea unui ministru al Justiţiei de tristă amintire. Preşedintele a apreciat că este necesară o reformă la nivelul CCR şi a lansat un nou atac la adresa PSD, afirmând că este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea Laurei Codruţa Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, marţi, că deciziile CEDO nu se comentează, dar a apreciat că hotărârea judecătorilor face referire doar la faptul că fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi nu a avut cale de atac la decretul preşedintelui, lucru care nu poate fi imputat unei instanţe româneşti. ”Dacă există o problemă legislativă o vom corecta”, a precizat Romaşcanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI PSD: Decizia CEDO a constatat doar că doamna Kovesi nu a beneficiat de cale de atac la decretul preşedintelui, lucru neimputabil unei instanţe din România. Dacă există o problemă legislativă o vom corecta

 

”CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa de la DNA: Drepturile fundamentale ale omiului depăşesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiţie şi libertatea de exprimare sunt valori esentiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care invocau încălcarea liberului acces la justiţie al doamnei Kovesi, CCR a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru al Justiţiei de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremaţiei Constituţiei, nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este şi mai afectată. CCR face parte din ansamblul autorităţilor statului român şi este obligată să respecte  la rândul ei Constituţia”, a declarat preşedintele.
El a afirmat că ”CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Laurei Codruţa Kovesi, ci orice decizii luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice”.
 
”Hotărărea CEDO ne arată cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii. Este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar  de partidul care a patronat revocarea doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor. Acesta este partidul care vreme de 3 ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar prin construirea unei legislaţii penale menite să-i protejeze pe infractori şi nu pe cetăţenii oneşti. Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcţionare a unei societăţi democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să discrediteze pe toţi cei care ar fi putut să-i împiedice să-şi atingă scopul. Nu mă aştept ca astăzi,când CEDO a hotărât că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturi fundamentale,  PSD să se grăbească să înfiinţeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona PSD prin vot pentru  toate aceste acţiuni extrem de grave”, a declarat preşedintele.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban a transmis, marţi, că decizia CEDO în cazul Laurei codruţa Kovesi ”este dovada compromiterii actualei Curţi Constituţionale de către PSD”. Orban consideră că CCR ”s-a compromis prin propriile decizii care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, iar modul de acţiune şi constituire a Curţii ar trebui regândite.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.