Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la deschiderea Forumului de Afaceri Româno-Italian, că investitorii străini au din ce în ce mai multe motive să investească în România, care are o economie în creştere constantă şi alertă, cu o fiscalitate previzibilă şi în care se fac progrese în lupta împotriva corupţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discursul său, preşedintele Iohannis a amintit că Italia este al doilea partener comercial al României, cu schimburi comerciale ce au depăşit 13,5 miliarde de euro în anul 2015, în creştere cu un miliard faţă de 2014. În ce priveşte, investiţiile italiene în România au ajuns la 1,6 miliarde de euro în 42.000 de societăţi. Iohannis a apreciat că potenţialul investiţiilor este încă mai mare în sectoare precum turismul, economia verde sau domeniul energiei. 

”Dorim să încurajăm mai multe investiţii italiene în ţara noastră. De aceea, sunt foarte bucuros să fiu astăzi aici, împreună cu domnul preşedinte Mattarella (Sergio Mattarella, preşedintele Italiei - n. red.), pentru a vă felicita, pentru a vă încuraja şi pentru a vă spune deschis: aveţi încredere în economia românească!”, a spus Iohannis.

Preşedintele a menţionat şi faptul că cea mai mare comunitate de români din străinătate se află în Italia, totalizând 1,2 milioane de persoane, dintre care 750.000 sunt lucrători înregistraţi ale căror venituri au însumat 6 miliarde de euro, iar 58.000 de firme din Italia sunt deţinute de români.

”Asemenea cifre şi evoluţii ne oferă convingerea că suntem pe drumul cel bun, că putem progresa şi mai mult în planul cooperării economice, pe măsură ce vom dezvolta dialogul instituţional şi oamenii de afaceri vor identifica noi domenii de cooperare şi investiţii”,  apreciat preşedintele.

El a arătat că economia românească are una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din UE, cu o datorie publică relativ mică, în jur de 40%. ”România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte viteza de conectare la internet, iar calitatea forţei de muncă este un alt avantaj competitiv românesc. De exemplu, peste 25% din studenţii care vor absolvi în România se orientează către studii tehnice, iar alţi 25% către sectorul de afaceri şi cel economic. În fiecare an, 7.000 de noi absolvenţi IT în România se adaugă celor 90.000 deja existenţi pe piaţa muncii”, le-a spus Klaus Iohannis oamenilor de afaceri italieni.

Şeful statului a argumentat că România este o ţară competitivă şi predictibilă din punct de vedere fiscal, un atu important pentru potenţialii investitori. 

”Din punct de vedere financiar, piaţa de capital românească este una atractivă în regiune, prin creşterea capitalizării bursiere. Totodată, piaţa noastră de capital îndeplineşte criteriile pentru a fi inclusă în categoria economiilor emergente, ceea ce va spori şi mai mult atractivitatea investiţională. În această privinţă, Guvernul României are un angajament ferm pentru susţinerea sectorului privat, prin reducerea birocraţiei, creşterea transparenţei, stimularea antreprenoriatului şi extinderea libertăţii economice”, a mai spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.