Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a abordat cu omologii săi din Ungaria şi Letonia, la Vilnius subiectul candidaturii sale la funcţia de secretar general al NATO, însă a clarificat faptul că decizia nu e luată prin vot, ci prin consens care este obţinut prin negocieri de tip diplomatic, discuţii între lideri. Şeful statului a adăugat că nu are rost să fie discutat faptul că mai multe state şi-au exprimat susţinerea pentru premierul olandez Mark Rutte, „fiindcă până când nu se obţine unanimitate nu se va hotărî absolut nimic şi până atunci mai este cale lungă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Da, am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO şi de candidatura mea, însă vreau să clarific aici o chestiune - la NATO nu se va vota niciodată. Deci desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obţine prin negocieri de tip diplomatic, discuţii între lideri, ş.a.m.d. Deci nu are foarte mult rost să ne uităm la câţi au spus, ce au spus, fiindcă până când nu se obţine unanimitate nu se va hotărî absolut nimic şi până atunci mai este cale lungă”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă a vorbit cu preşedinţii Ungariei şi Letoniei despre candidatura sa şi pe ce mizează în prezent, având în vedere că mai multe state din Europa Centrală şi de Est au anunţat că îl susţin pe Mark Rutte, joi după participarea la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Vilnius.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.