Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi la bilanţul Ministerlui Apărării Naţionale şi a transmis felicitări pentru munca depusă tuturor femeilor şi bărbaţilor în uniforă. Iohannis a vorbit despre realizările anului trecut, dar şi despre provocărie viitoare. Vorbind despre bugetul alocat Apărării, şeful statului a apreciat că este necesar să fie asigurată îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă ale militarilor. În plus, preşedintele a afirmat că, într-o perioadă caracterizată de riscuri, provocări şi ameninţări, nevoia unei Alianţe Nord-Atlantice puternice este mai mare decât oricând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Armata reprezintă mai mult decât o instituţie fundamentală pentru funcţionarea statului român. Dumneavoastră, femeile şi bărbaţii în uniformă militară, sunteţi un corp de elită, care a câştigat respectul şi încrederea românilor datorită devotamentului şi patriotismului cu care vă puneţi în slujba ţării noastre. Vă felicit pentru nivelul înalt de profesionalism şi pentru competenţa cu care v-aţi îndeplinit misiunile şi în anul 2019! Bilanţul activităţii Ministerului Apărării Naţionale pe anul trecut vorbeşte de la sine despre abnegaţia cu care vă faceţi datoria atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest sau Mali”, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în discursul rostit la bilanţul MApN.

Iohannis a mai spus că activitatea structurilor NATO de pe teritoriul naţional- Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor, Comandamentul Multinaţional de Divizie şi Brigada Multinaţională de la Craiova - ”confirmă nivelul de competenţă al militarilor noştri şi încrederea de care se bucură România în faţa aliaţilor săi”.

”Militarii români aduc o contribuţie majoră şi în cadrul operaţiilor şi misiunilor sub egida NATO şi UE, în special în misiunea RESOLUTE SUPPORT din Afganistan, precum şi în operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din teatrul de operaţii din Balcani şi în misiunea NATO din Irak. De asemenea, foarte importantă este şi continuarea participării româneşti în cadrul grupului de luptă din Polonia, care materializează prezenţa înaintată consolidată. Pentru sacrificiile făcute în ducerea la îndeplinire a tuturor acestor misiuni, militarii români merită toată recunoştinţa noastră”, a mai precizat preşedintele.
Aacesta a vorbit şi despre bugetul alocat Armatei.

”Am reuşit, în baza acordului politic semnat cu partidele parlamentare, pe care l-am iniţiat în ianuarie 2015, ca începând cu anul 2017 să asigurăm pentru finanţarea Apărării 2% din PIB pentru o perioadă de zece ani. Acest lucru este foarte important, întrucât România nu este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate, şi rămâne ferm angajată în respectarea deciziilor luate în cadrul NATO. (...) Această finanţare trebuie să asigure şi o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exerciţiilor planificate la realităţile conflictelor contemporane şi o implicare corespunzătoare a aliaţilor şi a partenerilor noştri în aceste exerciţii, desfăşurate într-un mediu întrunit, complex şi dinamic!, a mai spus şeful statului. În plus, din aceste sume alocate domeniului Apărării, este necesar să fie asigurată şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă ale militarilor, pentru că ei reprezintă resursa cea mai de preţ a Armatei României, precum şi a noastră, a tuturor celor care purtăm responsabilitatea apărării ţării”, a mai spus Iohannis.

Acesta a aprec ia că ”politica noastră externă şi de securitate se va afla, ca şi până acum, sub semnul continuităţii şi predictibilităţii”.

”Se vor modifica, însă, în mod necesar, unele nuanţe şi detalii menite să confere mai multă coerenţă şi consistenţă abordării noastre. Apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, împreună cu parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii vor rămâne triada conceptuală strategică a politicii externe şi de Securitate a României, a spus preşedintele.

Acesta a afirmat că ”România este o susţinătoare ferventă şi constantă a ideii unei Europe mai puternice şi ne vom implica activ în consolidarea proiectului european, pe baza unui parteneriat constructiv cu toate statele membre şi cu instituţiile europene”.

”Într-o perioadă caracterizată de riscuri, provocări şi ameninţări, dinamice sau latente, nevoia unei Alianţe Nord-Atlantice puternice, unite şi eficiente este mai mare decât oricând. NATO reprezintă o alianţă militară de succes şi vom continua să acţionăm coerent şi convergent, împreună cu celelalte state membre, pentru ca ea să devină şi mai puternică. În acest an, Ministerul Apărării Naţionale va trebui să îşi focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete: consolidarea profilului strategic în cadrul NATO şi UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacităţii operaţionale a Armatei, precum şi iniţierea şi derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilităţi necesare structurii de forţe. Toate acestea, în condiţiile continuării participării cu efective militare la operaţiile din teatrele din afara teritoriului naţional al României” a mai declarat preşedintele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.