Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni la evenimentul „O lume mai bună este Made in Romania: Commit Global”, că „atunci când este folosită eficient, tehnologia creează o legătură mai strânsă între comunităţi şi autorităţi, oferind o transparenţă sporită şi acces echitabil la serviciile publice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră în acest spaţiu inovator, care aduce în prim-plan tehnologia şi creativitatea de care dispune România. Tehnologia s-a transformat într-un element omniprezent al vieţii noastre, iar atunci când este folosită eficient, tehnologia creează o legătură mai strânsă între comunităţi şi autorităţi, oferind o transparenţă sporită şi acces echitabil la serviciile publice. Astfel, fiecare cetăţean primeşte rapid sprijinul necesar. Digitalizarea consolidează cooperarea dintre sectorul guvernamental, mediul asociativ şi cel privat, fiind astăzi un instrument esenţial prin care aceste trei entităţi pot colabora pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru comunităţi, îndeosebi în situaţii de vulnerabilitate”, a afirmat Klaus Iohannis. 

„Recenta experienţă a României în timpul pandemiei de COVID-19 şi în urma declanşării războiului din Ucraina a evidenţiat rolul fundamental al digitalizării în testarea rezilienţei societăţii în faţa unor crize grave”, a continuat şeful statului.

„Au fost momente de solidaritate, mobilizare şi adaptare impresionante, care ne-au oferit lecţii valoroase despre importanţa colaborării pentru a depăşi provocări majore. Pentru a face progrese durabile, este crucial ca această cooperare şi coordonare între organizaţiile societăţii civile şi autorităţile statului, aşa cum s-a întâmplat în gestionarea acestor două situaţii, să devină normalitate. Dovedind o eficienţă remarcabilă, Asociaţia Code for Romania a ajuns astăzi să fie un veritabil reper la nivel internaţional în utilizarea soluţiilor digitale pentru a răspunde rapid şi punctual provocărilor generate de situaţiile de criză, oriunde se petrec acestea”, a completat el.

El s-a adresat echipei Code şi a apreciat implicarea completă în lupta împotriva dezinformării.

„Dragi membri ai echipei Code, în timpul pandemiei de COVID-19, v-aţi implicat total în lupta împotriva dezinformării, oferind sprijin autorităţilor prin diseminarea informaţiilor corecte şi contracararea ştirilor false. De asemenea, alături de voluntari, aţi demonstrat o mobilizare remarcabilă încă de la izbucnirea conflictului din Ucraina, oferind asistenţă şi sprijin esenţial refugiaţilor care căutau adăpost şi siguranţă. Parteneriatul dumneavoastră cu instituţiile statului a fost fundamental în furnizarea ajutorului necesar celor afectaţi de această criză de proporţii. Noile tehnologii sunt cu atât mai valoroase cu cât contribuie mai mult la sprijinirea comunităţilor şi la promovarea acţiunilor umanitare. Iar dumneavoastră excelaţi tocmai în această direcţie. Vă felicit pentru modul în care puneţi ideile inovatoare în slujba oamenilor şi vă încurajez să continuaţi cu aceeaşi hotărâre să arătaţi cum progresul digital poate îmbunătăţi semnificativ vieţile semenilor, generând schimbări pozitive majore. Prin puternicul angajament manifestat în această direcţie, aţi reuşit să deveniţi cea mai mare organizaţie de tehnologie civică din lume, poziţionând astfel România ca un loc din care sunt exportate soluţii digitale şi bune practici”, a mai explicat preşedintele Iohannis.

El a mai spus că „este de aceea necesar ca şi autorităţile să devină un partener real al organizaţiilor neguvernamentale, să le faciliteze accesul la resurse şi, astfel, să susţină această nouă abordare în care tehnologia şi inovaţia devin piloni care consolidează parteneriatul dintre stat şi societatea civilă”. 

„Se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia din 1989, momentul în care, cu preţul sângelui prea multor români, naţiunea noastră şi-a recâştigat libertatea. Astăzi, România are o societate civilă puternică, ce devine, cu fiecare an, mai implicată în viaţa comunităţilor confruntate cu situaţii dificile şi în apărarea drepturilor şi a valorilor fundamentale care sunt ameninţate. Este de aceea necesar ca şi autorităţile să devină un partener real al organizaţiilor neguvernamentale, să le faciliteze accesul la resurse şi, astfel, să susţină această nouă abordare în care tehnologia şi inovaţia devin piloni care consolidează parteneriatul dintre stat şi societatea civilă şi care ajută la îmbunătăţirea vieţii tuturor cetăţenilor. Vă mulţumesc, vă felicit şi vă doresc tuturor Crăciun Fericit, Sărbători Fericite! Mulţumesc!”, a concluzionat Preşedintele României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.