Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, în opinia sa, ar fi bine ca Dacian Cioloş să continue proiectele după alegerile parlamentare, subliniind însă că, pentru acest lucru, e necesar ca de acum să îşi declare adeziunea sau măcar simpatia pentru partidul cu care doreşte să continue proiectele. Iohannis a precizat din nou că, după alegeri, nu va nominaliza premier independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă este de luat în calcul o apropiere a premierului Dacian Cioloş de PNL, Iohannis a spus că aceasta este ”o întrebare la care Cioloş va trebui să răspundă în perioada următoare, fiindcă mulţi îşi pun întrebarea dacă Dacian Cioloş rămâne un premier independent şi după aceea se retrage sau dacă doreşte să-şi continue anumite proiecte”.

”Recunosc că personal cred că ar face bine să continue, are proiecte bune începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia, sau adeziunea, sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare”, a afirmat Iohannis.

El a mai spus că Dacian Cioloş ar putea să îşi continue foarte bine proiectele importante, ”dacă acum când ecuaţia este incertă îşi declară intenţiile de viitor”.

”Mai devreme sau mai târziu sigur ar trebui să declare şi cu cine vrea să pună în continuare în practică aceste proiecte”, a adăugat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că după alegerile parlamentare nu va nominaliza ”persoane independente politic” pentru funcţia de premier.

”După alegeri vom avea un guvern politic, asta însemnând că toată lumea va reprezenta un partid, aşa funcţionează democraţia”, a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă a vorbit în ultima perioadă cu Dacian Cioloş, despre o eventuală simpatie a premierului pentru un anumit partid politic, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Atunci când Cioloş a luat o decizie sau va dori să intre într-un fel în această campanie electorală, va şti să mă anunţe şi să vină la o discuţie”.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, la Antena 3, că nu l-ar mai aprecia cum îl apreciază acum pe premierul Dacian Cioloş, dacă ar intra în PNL înainte de alegerile parlamentare, pentru că ar însemna să îşi încalce cuvântul de onoare dat în momentul în care a preluat guvernarea.

Alina Gorghiu a explicat că  niciun partid nu va obţine 51% din mandate  la alegerile din decembrie şi va fi importantă  maniera cum va fi coagulată o majoritate pentru impunerea unui premier. 

”Între cele trei partide - ALDE, PMP şi USR, prefer intrarea USR în parlament, chiar dacă au fost cei care în Bucureşti ne-au confiscat o parte consistentă din electorat (...) Nu e exclus ca împreună cu USR să agreăm aceeaşi variantă de premier”, a mai afirmat copreşedintele PNL.

Întrebat dacă PNL îl va susţine pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat la Palatul Victoria, Gorghiu a spus că nu exclude niciun scenariu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, în 31 august, la TVR, că în mod cert nu va intra într-un partid politic, nu va înfiinţa o formaţiune şi nici nu va candida la parlamentare, dar că şi-a încurajat miniştrii care vor să facă politică să se implice, pentru a continua proiectele, însă nu a dorit să comenteze varianta ca el să fie numit din nou premier.

"Eu am mai spus în vreo două, trei rânduri, cu toate că văd că tot apar speculaţii, indiferent de ce spune eu. De asta mă întreb dacă mai are rost să spun vreun lucru, pentru că oricum speculaţiile vor continua şi dacă eu vă repet că nu mă înscriu într-un partid politic, nu îmi fac un partid şi nu candidez la alegerile din acest an", a spus Cioloş.

Întrebat dacă ar accepta să fie în continuare premier, în cazul în care ar fi propus, Cioloş nu a dorit să comenteze posibilitatea: "Nici nu interpretez un «dacă» sau un «parcă»”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.