Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, de la ora 10.00, o primă rundă de consultări pentru formarea noului Guvern, însă doar PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea, în timp ce PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pe motiv că nu se respectă procedura constituţională.
Invitaţia pentru partidele parlamentare, care au rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie, a fost lansatămarţi de preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă care a urmat ultimei comunicări a BEC cu privire la rezultatele scrutinului de duminică.
"Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Invitaţia prevedea venirea partidelor în ordinea procentelor obţinute în alegeri, începând cu PSD, de la ora 10.00.
"Dacă până la finalul săptămânii avem rezultatele, este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament", a adăugat preşedintele, ignorând astfel solicitările PSD, ca runda de consultări să aibă loc abia după ce Parlamentul va fi convocat, iar majoritatea formată în ambele Camere. Convocarea Parlamentului după alegeri este prerogativa preşedintelui, care are la dispoziţie 20 de zile pentru a chema în Parlament noii senatori şi deputaţi.
La câteva ore după anunţul preşedintelui, liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii nu vor participa, pentru că solicitarea nu respectă Constituţia. Dragnea a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.
”Vreau să am o reacţie la invitaţia primită de la Cotroceni şi o fac cu tot respectul cuvenit faţă de instituţia prezidenţială. M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Consultările se pot face doar în baza articolului 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţie stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar”, a subliniat Liviu Dragnea.
La alte câteva ore distanţă, şi aliaţii declaraţi ai PSD din ALDE au anunţat că refuză invitaţia, pentru că ea ar fi "prematură".
"ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei", potrivit unui comunicat al formaţiunii.
Într-o declaraţie oferită jurnaliştilor, Klaus Iohannis a numit acest refuz unul "nepoliticos".
”E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc”, a spus preşedintele Iohannis.
Au confirmat prezenţa la Palatul Cotroceni, la prima rundă de consultări, reprezentanţii PNL, USR, PMP şi cei ai minorităţilor naţionale.
Astfel, PNL va veni la consultări de la ora 11.00, din delegaţie urmând să facă parte preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.
Uniunea Salvaţi România va veni la consultările pentru desemnarea primului-ministru de la ora 12.00, urmând să participe cu o delegaţie de cinci persoane, condusă de către preşedintele Nicuşor Dan, la care se alătură vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.
De la ora 16.00 vor intra la consultări reprezentanţii UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor. Lui i se vor alătura secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.
PMP va veni la consultări de la ora 17.00, cu o delegaţie formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu.
La ora 18.00 vor veni să discute cu preşedintele şi reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.
Preşedintele Klaus Iohannis nu a anunţat încă dacă la finalul acestor negocieri va susţine şi o declaraţie de presă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.