Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, la reuniunea membrilor Consiliului European, că recunoaşterea reciprocă a testelor pentru COVID-19 ar facilita libera circulaţie în Uniune. El a afirmat că există încă probleme specifice, care trebuie soluţionate pentru a facilita o abordare comună, cum ar fi corelarea testelor rapide cu cele RT-PCR, convenirea unui set de criterii şi condiţii comune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis a evidenţiat, la reuniunea membrilor Consiliului European, în format de videoconferinţă, dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19, că întărirea coordonării statelor membre este prioritară, în contextul în care răspândirea virusului la nivelul UE este în continuare îngrijorătoare.

"În ceea ce priveşte testarea, Preşedintele României a menţionat faptul că este importantă asigurarea schimbului regulat de informaţii şi de bune practici privind strategiile şi abordările de testare. Cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest demers ar facilita libera circulaţie în Uniune. Totodată, Preşedintele României a arătat că există încă probleme specifice, care trebuie soluţionate pentru a facilita o abordare comună, cum ar fi corelarea testelor rapide cu cele RT-PCR, convenirea unui set de criterii şi condiţii comune pentru a se asigura un mecanism eficient", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Referitor la vaccinuri, Klaus Iohannis a apreciat eforturile Comisiei Europene în ceea ce priveşte negocierile cu producătorii de vaccinuri.

"Preşedintele României a menţionat că, la nivel naţional, strategia de vaccinare anti-COVID-19 este în curs de finalizare şi, în acest sens, au fost luate în considerare orientările relevante ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că desfăşurarea unei asemenea campanii de vaccinare pe scară largă, într-o perioadă de timp scurtă, implică o cantitate foarte mare de consumabile medicale. În consecinţă, Preşedintele României a atras atenţia că trebuie luate toate măsurile necesare pentru a evita orice deficienţă care ar putea apărea în lanţurile de aprovizionare", a menţionat sursa citată.

În acest context, Iohannis a subliniat că procedurile de achiziţie comune lansate de Comisia Europeană sunt utile şi reprezintă importante instrumente pe care statele membre se pot baza în campania de vaccinare.

Şeful statului a reiterat importanţa unei comunicări publice adecvate în ceea ce priveşte vaccinarea, pronunţându-se pentru o campanie de comunicare eficientă la nivelul Uniunii, pentru a evidenţia beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

În ceea ce priveşte abordarea pe termen lung în domeniul sănătăţii, Iohannis a salutat recentele propuneri ale Comisiei Europene privind consolidarea cooperării în cadrul Uniunii Europene.

Videoconferinţa a fost convocată de către Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fiind cea de-a doua reuniune pe această temă, după cea organizată în 29 octombrie. Liderii statelor membre UE au abordat aspecte legate de gestionarea curentă a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, în principal cu privire la testare, vaccinuri şi măsuri luate la nivel naţional.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.