Noul preşedinte Nicuşor Dan are pe masă trei priorităţi care ”ard” şi care trebuie rezolvate imediat: crearea unui nou guvern pro-european, stabilizarea economiei şi consolidarea securităţii României, afirmă profesorul Valentin Naumescu, printre cei mai importanţi experţi în relaţii internaţionale din ţară, într-un interviu pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Valentin Naumescu este co-autor la capitolul de politică externă şi securitate din programul noului preşedinte Nicuşor Dan şi sfătuitor al acestuia, fiind printre cei care anul trecut, în decembrie, i-au propus să candideze la Cotroceni imediat după anularea alegerilor.

Profesorul spune că spectaculoasa răsturnare produsă între cele două tururi de scrutin din 4 şi 18 mai, care a dus la victoria lui Nicuşor Dan după ce plecase de la un handicap de 20 de procente faţă de George Simion, are ca explicaţie implicarea poporului român, care a sesizat urgenţa istorică în care se afla ţara şi a ieşit la vot pentru a salva România.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Rezultatul votului ar trebui să readucă şi partidele la realitate, iar acestea să înţeleagă în sfârşit mesajul primit de la alegători, spune Valentin Naumescu. Acesta afirmă că Nicuşor Dan trebuie să impulsioneze reformele, iar pe plan extern România trebuie să accelereze pentru a intra în nucleul noii Europe portretizat foarte clar de grupul liderilor Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi Poloniei. Ţara noastră are toate atuurile să intre între membrii fondatori ai noii Europe şi, în acelaşi timp, trebuie urgent ca Nicuşor Dan şi noul guvern, de preferat cu Ilie Bolojan ca premier, să lămurească lucrurile cu Administraţia Trump, mai afirmă Valentin Naumescu.

Dincolo de toate celelalte discuţii, e clar că în 18 mai naţiunea română a administrat o mare înfrângere Rusiei, care a muncit luni întregi la un război hibrid de amploare contra ţării noastre, spune expertul în relaţii internaţionale. Acest atac a fost respins, România a rămas pro-europeană printr-un vot masiv al poporului care şi-a exprimat clar dorinţa de a rămâne pe direcţia strategică pe care s-a înscris începând din decembrie 1989, odată cu căderea regimului comunist al lui Ceauşescu.
Prezentăm integral interviul acordat de profesorul Valentin Naumescu News.ro, interviul fiind realizat înainte ca preşedintele ales Nicuşor Dan lsă-l nominalizeze pe Valentin Naumescu pe o listă de posibili consilieri în domeniul politicii externe, alături de Corneliu Bjola şi Iulian Fota, ”în măsura în care vor dori să se implice”: 

„Sper ca, în sfârşit, partidele pro-occidentale să înţeleagă pericolele prin care am trecut şi că am fost salvaţi nu de partidele politice, ci de cetăţenii responsabili ai acestei ţări, de 6,2 milioane de cetăţeni care şi-au asumat, practic, să susţină un candidat independent la Preşedinţie“

 

Matei Udrea: Domnule profesor Valentin Naumescu, vă mulţumesc pentru interviul pe care mi-l acordaţi. Ce credeţi că s-a întâmplat în cursul zilei de duminică în România, ca să asistăm la această răsturnare spectaculoasă şi fără precedent? Este cea mai mare răsturnare de scor din istoria alegerilor, un candidat a recuperat 20 de puncte procentuale în doar două săptămâni. S-a plecat de la Simion – 41%, Dan – 21% şi s-a terminat cu Simion – 46%, Dan – 54%.

Valentin Naumescu: S-a produs, din fericire, o conştientizare masivă a nevoii de a salva direcţia politică, de a salva România europeană şi o conştientizare a urgenţei istorice în care ne aflam, practic, până duminică. Şi de aceea 6,2 milioane de cetăţeni români, un număr absolut impresionant din interiorul şi din afara ţării, au venit la vot pentru a apăra România europeană, pentru a apăra direcţia politică strategică fundamentală pe care naţiunea română a ales-o acum 35 de ani, la căderea regimului comunist şi a dictatorului Nicolae Ceauşescu. A fost, în opinia mea, cel mai dificil şi mai periculos moment al democraţiei noastre în istoria României post-comuniste.

 

Matei Udrea: Ce este de făcut, din acest moment, pentru România? Ce trebuie să facă noul preşedinte, Nicuşor Dan?

Valentin Naumescu: Oooo! Sunt o mulţime de lucruri de făcut! Momentul politic, economic, social, din toate punctele de vedere, rămâne în continuare unul foarte greu pentru România! Sunt o mulţime de lucruri care trebuie puse pe agendă, dar, într-adevăr, unele sunt priorităţi. Priorităţile pe termen scurt sunt cele pe care – foarte corect, de fapt – le-a menţionat deja preşedintele ales, şi anume demersuri politice pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare şi a unei noi majorităţi parlamentare prin discuţii cu cele patru partide occidentale şi cu grupul minorităţilor naţionale. Deci, numirea unui unui guvern cât de curând, şi dacă se poate – sunt convins că aceasta va fi prima opţiune a preşedintelui ales – persoana premierului ar putea fi Ilie Bolojan. A doua prioritate – dar, repet, nu fac ierahizări între aceste trei priorităţi, toate sunt urgenţe – măsurile economice. Trebuie văzut clar care sunt măsurile economice pentru ameliorarea deficitului bugetar, deci pentru stabilizarea economică şi recredibizarea economiei româneşti pe pieţele internaţionale şi în cadrul Uniunii Europene, dar şi pe plan intern, bineînţeles. În acest pachet al priorităţilor se înscrie şi securitatea, în sensul de a realiza rapid o analiză aprofundată şi o clarificare a contextului de securitate în care se află România în acest moment, a relaţiilor pe care le avem în cadrul NATO, în cadrul Uniunii Europene şi, bineînţeles, relaţia cu Statele Unite ca partener strategic. Deci, lucrurile acestea trei – noul guvern, măsurile economice şi cele privind securitatea, consolidarea securităţii României într-un context foarte dinamic şi turbulent în regiunea noastră, cu războiul la frontierele României , acestea trebuie făcute în primul rând, ca măsuri imediate. Restul sigur că vor veni, toate la timpul lor, conform viziunii „România onestă“, pe care preşedintele ales va începe să şi-o pună în aplicare.

 

Matei Udrea: Cum ar trebui să gestioneze noul preşedinte relaţia cu Statele Unite şi cu Uniunea Europeană? Dar mai ales cu Statele Unite, care ştim că în ultimele luni s-au poziţionat mai degrabă de partea suveraniştilor.

Valentin Naumescu: În mod clar, România are nevoie de ambele dimensiuni. Acestea sunt dimensiuni strategice fundamentale ale politicii externe şi de securitate a României. Sunt trei, de fapt: apartenenţa la Uniunea Europeană, apartenenţa la NATO şi parteneriatul strategic cu Statele Unite. Nu vom renunţa ca ţară, cu siguranţă, la niciuna din aceste trei dimensiuni. Deci, după această perioadă de cinci-şase luni de impas – pentru că trebuie să recunoaştem că a fost un impas al democraţiei noastre, în care inevitabil a fost afectată şi credibilitatea României, a democraţiei noastre – trebuie să înceapă de urgenţă să-şi consolideze poziţia în cadrul UE, în cadrul NATO, şi să lucreze noul preşedinte, noul guvern, cu administraţia Trump, cu Statele Unite, pentru a ne asigura că avem o relaţie puternică, de încredere reciprocă şi, desigur, reciproc avantajoasă. Lucrul acesta trebuie făcut imediat după investirea noului preşedinte şi a noului guvern.

 

„România are argumente pentru a se alătura acestui nucleu european. Noi nu trebuie să privim cu modestie şi să subevaluăm poziţia României. România este o ţară importantă în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO“

 

Matei Udrea: Putem să recuperăm timpul pierdut şi să intrăm şi noi în acest nou nucleu al Europei care vedem că se conturează? Cred că acest nou nucleu a fost ilustrat cel mai bine de cei patru şefi de guvern şi de stat care au mers zilele trecute la Kiev – preşedintele Macron din Franţa, premierul Starmer din Marea Britanie, cancelarul Merz din Germania şi premierul Donald Tusk din Polonia.

Valentin Naumescu: Îmi place întrebarea foarte mult, e foarte oportună! Sper că da! România are argumente pentru a recupera şi pentru a se alătura acestui nucleu european. Avem argumente geopolitice importante care devin şi mai relevante în contextul acestui război în care România are cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi, prin poziţia pe care o avem, de cea mai importantă ţară din sudul Europei Centrale în cadrul Uniunii Europene şi a NATO. România îşi are, credem noi, locul în acest nucleu european care îşi propune să configureze noua ordine de securitate europeană post-război. Dar sigur că am lipsit oarecum în ultimele cinci-şase luni, când multă lume pe plan international îşi punea întrebări cu privire la ce se va întâmpla în România, la ce direcţie vom avea. Preşedintele interimar Ilie Bolojan a avut o conduită impecabilă, şi-a îndeplinit cu demnitate şi onoare atribuţiile care revin funcţiei prezidenţiale în această perioadă de interimat foarte dificil, aşa cum ştim. Dar, pe de altă parte, era clar că un preşedinte interimar nu poate să facă acelaşi lucru, nu-şi poate asuma acelaşi tip de angajamente în faţa partenerilor şi aliaţilor ca un preşedinte cu legitimitate deplină, ales de români. Acum avem, din fericire, această foarte largă legitimitate obţinută, cu 6,2 milioane de voturi într-un proces electoral corect şi transparent, care a beneficiat şi de observatori străini şi nu poate fi pus la îndoială. Deci, din momentul în care vom avea noul preşedinte instalat şi, sperăm, un nou guvern nu peste foarte multă vreme, în maximum câteva săptămâni, România să înceapă să stingă acest deficit de credibilitate, pentru că asta este esenţial. Totul pleacă de la încredere şi în politica internă, şi în politica internaţională! Odată ce rezolvăm acest deficit de credibilitate pe care l-am avut în ultimele luni, începând din noiembrie anul trecut, vor începe să se vadă mult mai clar argumentele şi calităţile României: cele politice, cele populaţionale, geopolitice, de poziţie, cele militare, strategice. Pentru că, dincolo de această criză prin care am trecut, noi nu trebuie să privim cu modestie şi să subevaluăm poziţia României. România este o ţară importantă în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO şi sperăm că se va dovedi în continuare importantă şi pentru administraţia de la Washington.

Matei Udrea: Domnule Naumescu, aş vrea să vă întreb direct: dumneavoastră sunteţi unul dintre cei mai importanţi specialişti din România în relaţii internaţionale şi, în acelaşi timp, aţi fost printre primii susţinători ai lui Nicuşor Dan. Chiar i-aţi propus să candideze la preşedinţie. Dacă v-ar solicita noul preşedinte să veniţi într-o poziţie oficială, poate de consilier prezidenţial pe probleme externe sau poate în guvern, aţi accepta?

Valentin Naumescu: Nu a fost vorba niciodată, nu am avut niciun fel de discuţii legate de funcţii, eu sau colegii mei. Într-adevăr, am constituit şi am coordonat un grup de specialişti din cadrul ICDE (Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană – n. red.) cărora ne-a făcut plăcere, a fost o mândrie, o onoare să contribuim şi să ajutăm la elaborarea capitolului de politică externă şi de securitate din programul candidatului Nicuşor Dan. Asta a fost tot. Eu sunt profesor de relaţii internaţionale şi în această calitate vorbesc acum.

Matei Udrea: Dar aţi mai ocupat funcţii în guvern, ştiţi cu ce se mănâncă activitatea asta. Aţi accepta, dacă vi s-ar propune să puneţi în practică ceea ce aţi spus pe hârtie până acum?

Valentin Naumescu: Nu discut situaţii ipotetice! Nu este cazul să purtăm o astfel de discuţie în acest moment. Rolul meu şi al nostru acesta a fost, de a contribui cu anumite idei. Eu, în acest moment, mă pregătesc să merg în faţa studenţilor, la curs. Nu cred că e corespunzător să vorbim despre situaţii ipotetice.

 

„N-aş vrea să se înţeleagă acum că preşedintele ales nu va putea sub nicio formă lucra cu un alt guvern şi cu un alt premier decât Ilie Bolojan! Este prima opţiune, şi-o doreşte foarte mult, a susţinut-o în mod insistent în timpul campaniei electorale şi rămâne de văzut ce au înţeles partidele parlamentare pro-occidentale din mesajul alegătorilor“

 

Matei Udrea: În regulă! Aş vrea să vă mai întreb următorul lucru: este clar că aşteptările de la noul preşedinte şi noul Guvern sunt foarte mari. Credeţi că pot fi îndeplinite aceste aşteptări de reformă pe toate planurile? Şi administrativă, şi în justiţie, şi în economie şi aşa mai departe. Ar trebui făcută reforma cu un guvern care va fi alcătuit sau sprijinit, până la urmă, şi din cele două partide care poartă răspunderea pentru situaţia în care este România astăzi, inclusiv cu deficitul de aproape 10%. Vorbim de PSD şi PNL. Se poate face, de exemplu, reforma administrativă, ca să luăm doar una dintre priorităţi?

Valentin Naumescu: Parlamentul este cel pe care îl cunoaştem. Altul nu avem şi nu vom avea în următorii ani. Eu, cel puţin, aş exclude varianta alegerilor anticipate. Deci trebuie lucrat cu aceste partide. Sunt patru partide care spun că sunt pro-occidentale. Acum, e adevărat că ele au suferit în ultimii ani un deficit de credibilitate major, pentru că multe din problemele politice pe care le-am avut în ultimii ani provin din eşecul partidelor, în ultimele decenii, de a mai fi credibile în ochii alegătorilor. Dar, încă o dată spun, preşedintele ales va trebui să lucreze cu acest Parlament, altul nu există. Eu sper că cele patru partide pro-occidentale vor colabora în mod responsabil, de data aceasta. Ţineţi minte că după şocul din 24 noiembrie tot aşa s-a crezut, că toată lumea a învăţat lecţiile şi că vor avea loc schimbări politice importante. Din păcate, n-a fost aşa. Ne-am trezit cam cu aceiaşi lideri politici şi la guvern. Şi s-a văzut a doua mare sancţiune a electoratului la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Eu sper ca acum, în sfârşit, partidele pro-occidentale să înţeleagă gravitatea momentului în care ne aflăm, să înţeleagă pericolele prin care am trecut şi că am fost salvaţi ca ţară, cel puţin temporar, nu neapărat de partidele politice, ci de cetăţenii responsabili ai acestei ţări! De 6,2 milioane de cetăţeni care şi-au asumat, practic, să susţină un candidat independent la Preşedinţie. Aşa încât, în acest moment, devine practic o urgenţă, o necesitate pentru ţară ca cele patru partide pro-occidentale să colaboreze. Sigur că prima opţiune a preşedintelui ales pentru funcţia de premier va fi domnul Ilie Bolojan. Vor avea loc discuţii, vor avea loc negocieri între preşedintele ales şi partide. Important este să avem un guvern credibil, un guvern competent, care să se apuce urgent să facă treabă pe priorităţile pe care le ştim, pe cele economice, în primul rând, legate de deficitul bugetar, dar şi de cele legate de reforma administrativă. Şi aici nu vă spun un lucru nou că domnul Ilie Bolojan, venit dinspre administraţia publică locală, ar cunoaşte foarte bine toate aceste aspecte şi ar fi foarte indicat inclusiv pentru reforma administraţiei publice locale. Dar n-aş vrea să se înţeleagă acum că preşedintele ales nu va putea sub nicio formă lucra cu un alt guvern şi cu un alt premier! Este prima opţiune, şi-o doreşte foarte mult, a susţinut-o în mod insistent în timpul campaniei electorale şi rămâne de văzut ce au înţeles partidele parlamentare pro-occidentale din mesajul alegătorilor.

 

Matei Udrea: Credeţi că ne putem vedea la un moment dat în situaţia din 2004-2008, când s-a plecat la drum cu o coaliţie reformistă şi ne-am trezit după aceea cu preşedintele suspendat şi formarea unei alte coaliţii? S-a vorbit mult în ultimele zile de o înţelegere pe sub masă între PSD şi AUR.

Valentin Naumescu: Nu am cunoştinţă, nu avem informaţii publice confirmate în acest sens. Deci, aş evita să fac orice fel de comentarii pe baza unor speculaţii sau situaţii ipotetice.

 

Matei Udrea: Putem spune că rezultatul votului de duminică este şi o înfrângere pentru Rusia?

Valentin Naumescu: Cu siguranţă! Cu siguranţă, da! Este un vot masiv al naţiunii române pentru Europa, pentru direcţia europeană. Un vot care a înfrânt toate manevrele de manipulare care s-au derulat din partea Rusiei în ultimii ani pe reţelele sociale, cu fabrici de boţi, cu troli, cu dezinformare masivă. Practic, naţiunea română a reuşit să dovedească în acest moment că este responsabilă şi că îşi preţuieşte realizările politice şi economice din ultimele decenii, această direcţie pe care ne-am asumat-o după prăbuşirea regimului comunist. Dorim, bineînţes, să o îmbunătăţim din punct de vedere al prestaţiei politice, a guvernanţilor, a partidelor, dar în niciun caz să schimbăm această direcţie. Da, Rusia a fost categoric învinsă în democraţia din România!

 

Matei Udrea: Vă mulţumesc foarte mult pentru amabilitate!

Valentin Naumescu: Numai bine, la revedere!

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.