Parlamentarii au adoptat joi, în Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ, un amendament care prevede că toate hotărârile referitoare la administrarea patrimoniului vor fi luate cu votul a jumătate plus unu dintre consilierii aleşi, în loc de două treimi ca în prezent. Această schimbare a Codului administrativ vine în favoarea companiilor municipale înfiinţate de Primăria Capitalei, în condiţiile în care consilierii generali PNL şi USR au blocat până acum în două şedinţe, prin vot negativ, delegarea patrimoniului pentru serviciile publice la Holdingul Municipal, PSD-ALDE şi PMP nu au strâns numărul de voturi necesar – cele două treimi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amendamentele aduse de parlamentari modifică articolul 177 din Codul administrativ astfel:

„(2) Se adoptă cu majoritatea absolută prevazută la alin. 5 lit. ll) a consilierilor locali în funcţie următoarele hotărâri ale consiliului local: a) hotărârile privind bugetul local; b) hotărârile privind contractarea de împrumuturi, în condiţiile legii; c) hotărârile prin care se stabilesc impozite şi taxe locale; d) hotărârile privind participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră; e) hotărârile privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului; f) hotărârile privind asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, cu persoane juridice române sau străine. g) hotărârile privind administrarea patrimoniului; h) alte hotărâri necesare bunei funcţionări a consiliului local stabilite prin legi speciale sau regulamentul de funcţionare al consiliului local”.

Cel mai important amendament adus Codului administrativ prevede că deciziile luate în şedinţe de consilieri referitoare la transferul dreptului de proprietate prin vânzare, cumpărare, donare, moşternire sau schimb (excepţie făcând concesiunea şi închirierea) vor fi luate prin majoritate absolută, adică jumătate plus unu din voturile consilierilor, nu cu două treimi cum era până acum.

Această modificare vine în favoarea companiilor municipale înfiinţate de Primăria Capitalei la iniţiativa Gabrielei Firea, întrucât consilierii generali din opoziţie – PNL şi USR – au blocat în două şedinţe transmiterea administrării patrimoniului pentru serviciile publice preluate deja de companiile municipale.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins în şedinţa din 19 aprilie, dar şi în şedinţa din 17 mai proiectele de hotărâre privind transmiterea către companiile municipale Parking Bucureşti SA, Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA şi Managementul Traficului SA a patrimoniului pentru serviciile publice pe care le vor prelua aceste companii. PNL şi USR au votat "împotrivă" şi era necesar un vot de două treimi pentru aprobarea proiectelor. Pe lângă acestea, în şedinţa CGMB din mai au fost respinse şi proiectele de hotărâre privind delegarea patrimoniului pentru serviciile publice la companiile Întreţinerea arborilor şi spaţiului verde Bucureşti SA, Parcuri şi Grădini Bucureşti SA, Agrement SA, Cimitire Bucureşti SA şi Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA.

Proiectele de hotărâre respinse presupun aprobarea listei bunurilor şi tarifelor serviciului de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a arterelor de circulaţie, a podurilor şi a pasajelor, ale serviciului de administrare a parcărilor şi, respectiv, a serviciului privind traficul şi circulaţia rutieră.

Primarul Capitalei Gabriela Firea i-a avertizat pe consilierii generali PNL, la începutul şedinţei de Consiliu General de atunci, că îl va da în judecată pe liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, "cel care blochează proiectele benefice bucureştenilor”, dacă nu votează proiectele de hotărâre referitoare la delegarea serviciilor publice către companiile municipale, câteva dintre ele fiind pe ordinea de zi a şedinţei de joi.

"Declar că nu voi mai răspunde atacurilor, criticilor nejustificate şi cuvintelor ofensatoare, îmi concentrez activitatea pentru Bucureşti. Azi, cu juriştii, am redactat cererea de chemare în judecată a domnului Cristian Buşoi, cel care blochează proiectele benefice. Dacă azi nu se votează proiectele, mâine depun cererea de chemare în judecată”, a declarat Gabriela Firea la începutul şedinţei CGMB.

Firea a făcut apel la instituţiile judiciare să facă verificări la companiile municipale, pentru a-i convinge pe oameni că holdingul municipal funcţionează

Consilierii generali au aprobat în şedinţa din 28 martie o serie de proiecte de hotărâre referitoare la aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 ale companiilor municipale, precum şi referitoare la delegarea unor servicii publice către acestea. Astfel, serviciile de administrare a parcajelor publice, cimitire şi crematorii, spaţii verzi, lacuri, ştranduri, afişaj stradal, locuinţe şi spaţii comerciale, optimizarea circulaţiei, modernizarea şi întreţinere drumuri au fost delegate către nouă din companiile municipale.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a scos din proiectele de hotărâre toate anexele cu patrimoniul (terenuri, clădiri etc.) care ar fi trebuit să intre în administrarea companiilor, după ce PNL şi USR au anunţat că votează împotrivă, în condiţiile în care era necesar votul de două treimi. Fără patrimoniu, proiectele de hotărâre pot trece cu majoritatea simplă, deţinută de PSD-ALDE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.