Plenul celor două Camere a aprobat, miercuri, modificările aduse Hotărârii 30/1993, privind funcţionarea Comisiei de control al SRI, care va avea noi puteri, precum iniţierea proiectelor de lege, verificarea respectării de către Serviciu a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. O nouă prevedere permite SRI să asigure protecţia membrilor Comisiei, la cerere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

USR a solicitat retrimiterea la Comisie, pentru modificări suplimentare, însă plenul a votat împotriva propunerii.

Hotărârea a fost adoptată cu 273 de voturi "pentru" şi 23 "împotrivă".

Discuţiile privind modificarea competenţelor Comisiei SRI au apărut imediat după ce Adrian Ţuţuianu (PSD) a preluat şefia Comisiei. Majoritatea modificărilor se referă la asigurarea unui control mai strict asupra Serviciului Român de Informaţii, având în vedere că Hotărârea Parlamentului în baza căreia operea nu a mai fost actualizată din 1993.

Astfel, Comisia va putea verifica "modul în care SRI asigură respectarea, în cadrul activităţii de informaţii, a drepturilor şi libertăţilor personale" şi analizează petiţiile persoanelor care se consideră lezate în drepturile şi libertăţile lor.

Noua Hotărâre prevede şi precizări cu privire la modul în care sunt audiaţi angajaţii şi reprezentanţii SRI.

O nouă prerogativă este cea privind posibilitatea iniţierii proiectelor de lege, precum şi avizarea proiectelor ce vizează sfera de activitate a SRI.

Comisia va putea sesiza Preşedintele României, organele de cercetare penală, CSM, Curtea de Conturi, ANAP şi ministere "în situaţia în care se constată posibile încălcări ale legii de către SRI".

Membrii Comisiei de control al SRI vor putea fi şi protejaţi, la solicitare, de către Serviciul Român de Informaţii.

Modificarea Hotărârii de funcţionare vine după ce, pe 27 martie, Comisia a modificat şi regulamentul intern de funcţionare, multe dintre competenţe fiind prevăzute şi în Hotărâre.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.