Guvernul se reuneşte joi în şedinţă, prima de când preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat intenţia de a participa la şedinţele Executivului, însă până la această oră, programul şefului statului nu fost făcut public, astfel încât prezenţa sa la Palatul Victoria nu este certă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, după două zile în care preşedintele şi premierul şi-au făcut cunoscute prin scrisori punctele de vedere referitoare la prezenţa şefului statului la şedinţele de Guvern, Executivul a făcut publică ordinea de zi a şedinţei, care conţine două ordonanţe de urgenţă referitoare la finanţare unor cheltuieli în domeniul sănătăţii şi la acţiuni de informare în domeniul politicilor privind agricultura, proiexte de gotărâri, memorandumuri şi ouncte de vedere referitoare la proiecte de lege. Fiecare proiect este însoţit de link-ul către document şi de precizarea că "Proiectele de acte normative şi documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor  din cadrul şedinţei Guvernului României".

Cu toate acestea, întrebat dacă va merge la şedinţa de Guvern mai ales că ar urma să fie adoptată OUG pe Codul fiscal, preşedintele a replicat: ”Aveţi dvs. cumva agenda şedinţei de Guvern, că la noi nu a ajuns? Guvernul nu ştie ce face. Această ordonanţă este doar o nouă dovadă. Nu există niciun anunţ despre o şedinţă de Guvern sau ora la care va avea loc sau agenda care va exista acolo. De asta spun: aşteptăm să vedem. Mie-mi place să am un plan, să am o agendă, ca să ştie toată lumea ce se întâmplă. Se pare că Guvernului nu-i place aşa, deci aşteptăm anunţul Guvernului pe şedinţa de Guvern”.

Chestionat în continuare dacă va merge joi la şedinţa de Guvern în cazul în care OUG anunţată de ministrul finanţelor va fi pe ordinea de zi, preşedintele a răspuns: ”V-am anunţat de ieri, de alaltăieri cum va fi în continuare cu şedinţele de Guvern şi aşa va fi”. Întrebat dacă, prin urmare, va merge la toate şedinţele de acum încolo, Klaus Iohannis a răspuns: ”Sigur”.
Miercuri seară a fost nunţată şi ora şedinţei de Guvern, respectiv ora 15:00.

Disputa pe tema participării la şedinţele de Guvern a izbucnit luni, când preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis  o scrisoare prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicita agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului. Ulterior, şi-a anunţat şi intenţia de a participa la aceste şedinţe, pe fondul afirmaţiilor liderilor PSD privind adoptarea unei OUG vizând codurile penale, precum şi al informaţiilor privind emiterea unui act normativ referitor la amnistie şi graţiere. Acestora li s-a adăugat de marţi şi posibilitatea adoptării OUG privind măsurile fiscale care au influenţat deja evoluţiile de la Bursa de Valori Bucureşti şi au determinat reacţii ale mediului de afaceri.

Şeful statului invoca  articolul 87 din Constituţie conform căruia  "preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii", iar "preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă".

- Premierul Dăncilă i-a replicat şefului statului, tot printr-o scrisoare, în care i-a transmis că ordinea de zi a şedinţelor este postată pe site-ul Guvernului, că în Constituţie sunt prevăzute domeniile de interes pentru preşedinte prin prisma participării la şedinţele Cabinetului şi l-a asigurat de toată deschiderea în situaţia în care va decide să participe la şedinţa de Guvern. 

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocaţi prerogativele conferite de art.87 din Constituţia României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a şedinţelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană. În cazul în care pe agenda şedinţei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la “probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituţional invocat, vă vom semnala acest lucru şi vă asigur de toată deschiderea în situaţia în care veţi decide să participaţi la şedinţa de Guvern", precizează premierul, adăugând că există aceeaşi deschidere şi în cazurile subsumate de textul constituţional sintagmei ”alte situaţii”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Preşedintelui României.

- La câteva minute după anunţul Guvernului, Administraţia prezidenţială a făcut publică o nouă scrisoare a preşedintelui către premier, în care îi cerea să includă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Guvern protejarea drepturilor şi intereselor românilor din Marea Britanie.

În scrisoare se arăta că, în situaţia în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel naţional, pentru asigurarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie.

"În acest caz, la nivel naţional, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât şi la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetăţenii români aflaţi în Marea Britanie. Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeţi subiectul protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei şedinţe de Guvern", afirma şeful statului.

- Reacţiile din PSD au mers de la precizarea senatorului Claudiu Manda conform căreia "preşedintele Klaus Iohannis poate să participe la şedinţele de Guvern şi să le conducă, dacă sunt pe ordinea de zi chestiuni care vizează competenţele domniei sale", până la interpretarea dată de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care a afirmat că participarea preşedintelui este permisă de Constituţie, dar că acesta "trebuie să înţeleagă că prezidează, nu conduce".

Cea mai tranşantă declaraţie i-a aparţinut vicepreşedintelui Camerei, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache: ”Fără îndoială, da. Oricum şedinţele de guvern sunt publice, dar în acelaşi timp este dreptul Guvernului să stabilească ordinea de zi. Ce mare lucru, dacă participă preşedintele? Îşi va lua notiţe şi cu asta basta. Că participă, că prezidează, dar nu poate bloca ordinea de zi. Îşi va lua notiţe şi cu asta basta.

Preşedintele Klaus iohanis a mai participat la şedinţa de Guvern în mandatul lui Sorin Grindeanu, în 18 ianuarie 2017, tot pe fondul temerilor legate de adoptarea unor acte normative privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.