Executivul va adopta, în şedinţa de joi care va începe la ora 17.00, un proiect de OUG pentru asigurarea din bugetul Ministerului Sănătăţii a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul programului ROU-T-MOH „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. În acest an va fi asigurată suma de 554,028 de lei pentru cheltuielile prin acest program, iar în 2021 va fi decontată suma de 13,405 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Suma prevăzută la alin. (1) va fi plătibilă astfel:

a) 126,974 lei reprezentând TVA aferentă cheltuielilor efectuate în cadrul Programului în anul 2019, de către sub-primitorul principal, Fundaţia Romanian Angel Appeal şi sub-sub-primitorul Asociaţia Română Anti-SIDA ARAS va fi plătibilă din bugetul aprobat pe anul 2020;

b) 428,054 lei reprezentând TVA aferentă cheltuielilor programate a se efectua în cadrul Programului de către Ministerul Sănătăţii (direct şi prin Institutul Naţional de Sănătate Publică), Fundaţia Romanian Angeal Appeal şi Asociaţia Română Anti-SIDA ARAS în anul 2020 va fi plătită din bugetul aprobat pe anul 2020;

c) 13,405 lei reprezentând TVA aferentă cheltuielilor programate a se efectua în cadrul Programului de către Ministerul Sănătăţii (direct şi prin Institutul Naţional de Sănătate Publică), Fundaţia Romanian Angeal Appeal şi Asociaţia Română Anti-SIDA ARAS în anul 2021 va fi plătită din bugetul aprobat pe anul 2021”, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă înscris pe ordinea de zi a reuniunii de joi a Executivului. 

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă care figurează pe ordinea de zi este cel care priveşte unele măsuri în domeniul achiziţiilor publice.

Executivul are spre aprobare şi câteva proiecte de lege, unul din ele fiind cel pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2019. Al doilea vizează  aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2019.

Guvernul are înscris pe ordinea de zi a şedinţei de joi şi un raport privind datoria publică guvernamentală la 31 decembrie 2019.

„În anul 2019, dinamica reală a PIB-ului a fost de 4,1%, una dintre cele mai ridicate din rândul statelor membre UE (la nivel agregat, PIB a avansat cu 1,4% în UE şi cu 1,2% în zona euro). Totuşi, încetinirea creşterii din zona euro şi în special a cererii externe din partea Germaniei, a avut un impact semnificativ asupra industriei prelucrătoare şi exporturilor româneşti.

Rata anuală a inflaţiei a evoluat pe o traiectorie sinusoidală, România încheind anul 2019 cu o rată a inflaţiei de 4,04%1 , o contribuţie importantă având-o şi deprecierea nominală a monedei naţionale, de peste 1,5%.

Şomajul a ajuns la minime istorice, rata şomajului înregistrat la sfârşitul anului 2019 fiind de 3,0%, mai mică cu 0,32% faţă de sfârşitul anului 2018 (3,32%).

În anul 2019, deficitul de cont curent a crescut la 4,6% din PIB, comparativ cu 4,4% cât a înregistrat în anul 2018”, arată raportul.

Pe ordinea de zi apar şi două memorandumuri, cel cu tema: Aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor Uniunii Europene -2021 şi un altul cu tema: Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.