Guvernul ar putea stabili, în şedinţa de miercuri, data alegerilor parlamentare din acest an. Variantele posibile discutate până acum au fost 27 noiembrie, 4 decembrie şi 11 decembrie, social-democraţii susţinând primele două date, în timp ce liberalii au arătat că scrutinul nu poate fi organizat decât în 11 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Guvernul informează că pe agenda şedinţei de miercuri, care urmează să înceapă la ora 12.00, se regăseşte un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016. 
 
De asemenea, pe lista cu acte normative care ar putea fi aprobate miercuri se află o ordonanţă de urgenţă privind privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016 şi pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
 
Şi tot printr-o ordonanţă de urgenţă ar putea fi modificată şi completată Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
 
Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a declarat că, din punctul de vedere al liberalilor, cea mai bună dată pentru organizarea alegerile parlamentare ar fi 11 decembrie, pe motiv că înainte de 4 decembrie sunt mai multe zile libere şi ar fi o prezenţă mică la vot, iar 27 noiembrie nu respectă preverile constituţionale
 
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că premierul Dacian Cioloş ”face jocul” PNL în privinţa stabilirii datei alegerilor parlamentare, adăugând că liberalii nu vor câştiga sau pierde alegerile în funcţie de acest lucru. El a mai spus că interesul este ca la alegeri să vină cât mai mulţi români, însă cu cât se înaintează data spre luna decembrie există o posibilitate mai mare ca vremea să fie rea, iar oamenii să nu poată să vină la vot.
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a declarat, vineri, că, din punct de vedere legal, alegerile parlamentare nu mai pot fi organizate pe 27 noiembrie, întrucât data alegerilor trebuie anunţată cu trei luni înainte. El şi-a exprimat însă speranţa ca alegerile să aibă loc pe 4 decembrie, pentru că altfel viitorul Guvern va fi constituit abia la începutul anului 2017.

În ceea ce priveşte organizarea alegerilor în Diaspora, modificările care urmează să fie adoptate de Guvern vizează posibilitatea suplimentării secţiilor de vot din străinătate.

”Pentru a ne asigura că niciunui român nu i se va nega dreptul de vot vom adopta în această săptămână o Ordonanţă de Urgenţă care va permite, într-un anumit cadru bine definit, şi suplimentarea secţiilor de vot pentru românii din Diaspora, acolo unde dimensiunea comunităţilor face ca misiunile diplomatice să nu fie suficiente ca secţii de vot pentru a le asigura condiţii decente tuturor celor care vor să îşi exprime dreptul de vot”, a anunţat, luni, premierul Dacian Cioloş.

Guvernul a pus în dezbatere publică, pe 18 august, OUG privind alegerile parlamentare şi votul prin corespondenţă, care prevede că MAE va putea propune deschiderea de noi secţii de votare, în funcţie de necesităţi, permite votul pe liste suplimentare pentru mai multe categorii de persoane şi permite înregistrarea în Registrul electoral şi prin mail.

Este modificată astfel Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, şi se introduce posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să propună Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea unor noi secţii de vot în străinătate în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor. 

Secţiile normale se vor deschide, ca şi până acum, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale, dar şi în localităţile unde cel puţin 100 de persoane fac o solicitare.

Guvernul simplifică şi procedurile de înscriere în Registrul electoral, care permite astfel şi votul prin corespondenţă, introducând posibilitatea transmiterii actelor necesare şi prin poştă electronica.

Românii care vor dori să se înscrie în acest Registru trebuie să completeze o cerere care să conţină numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu. Cererea va fi trimisă prin poştă, inclusiv prin poşta electronică, ori depusă la misiunea diplomatică sau oficiul consular.

Proiectul de OUG elimină şi o serie de articole care împiedicau votul pe liste suplimentare a alegătorilor cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi a celor cu domiciliul în străinătate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.