Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care completează Legea insolvenţei, iar ministerul pe care-l conduce a constatat îndeplinirea exigenţelor constituţionale în cazul aceastei măsuri. Întrebat, în timpul conferinţei de presă, dacă s-a împăcat cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent şi acesta la conferinţă, Toader a răspuns ”acum, în momentul acesta”, fiind apoi completat de Teodorovici: ”până la următorul aviz”. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a susţinut că adoptarea Ordonanţei care completează Legea insolvenţei va ajuta firmele aflate în insolvenţă să se redreseze, iar statul va avea va avea mai multe şanse de a-şi recupera o parte din datorii, în condiţiile în care mai mult de 6000 de companii, cu peste 64.000 de salariaţi, sunt în procedura de insolvenţă. Ordonanţa va permite, în cazul firmelor aflate în insolvenţă, cu datorii la bugetul statului, conversia creanţelor în acţiuni, iar Fiscul va avea o procedură clară în acest sens, potrivit ministrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa. Toader, întrebat dacă s-a împăcat cu Teodorovici: Acum, în momentul acesta

Guvernul a adoptat, joi, în şedinţa de Guvern, Ordonanţă de Urgenţă prin care se va modifica legislaţia privind insolvenţa. Toader a precizat că Ministerul Justiţiei a constatat îndeplinirea exigenţelor constituţionale şi a plecat la scurt timp după începerea conferinţei de presă.

”Ministerul Justiţiei a evaluat aspectele de legalitate, de conformitate cu legea fundamentală, Constituţia. Am considerat că exigenţele constituţionale sunt îndeplinite. (...) Întrebările de oportunitate a dimensiunii economice le adresaţi domnului ministru Teodorovici, care vă va răspunde. Eu vă mulţumesc, vă doresc succes şi m-am retras. (...) Eu trebuie să plec la Suceava, la întâlnirea cu preşedinţii de curţi de apel şi cu conducerea CSM-ului. La revedere!”, a spus ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă s-a împăcat cu Teodorovici, Toader a răspuns ”acum, în momentul acesta”, fiind completat apoi de Teodorovici ”până la următorul aviz”.

Ministrul Finanţelor, a afirmat, la jumătatea lunii septembrie, că a observat o lipsă a unei dorinţe de asumare din partea ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte cadrul legislativ pentru înfiinţarea Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Teodorovici l-a criticat pe Tudorel Toader este mai mereu plecat în delegaţie.

Ulterior, Toader a afirmat, referitor la "nemulţumirea" ministrului de Finanţe, că atunci când a făcut declaraţia respectivă, "probabil emoţională", acesta s-a "gândit la altceva sau la altcineva".

Teodorovici, după adoptarea Ordonanţei privind insolvenţa: Mai mult de 6000 de companii sunt în procedura de insolvenţă

Teodorovici a atras atenţia că firmele în insolvenţă au arierate bugetare de peste 63 miliarde de lei, iar gradul de recuperare este de doar 6%.

”Mai mult de 6000 de companii, cu peste 64.000 de salariaţi, sunt în procedura de insolvenţă. Se impune adoptarea unor măsuri urgente administrative şi legislative, care să determine redresarea angajatorilor şi menţinerea lor în circuitul economic. Ministerul Finanţelor a constatat dificultăţile apărute în aplicarea Legii insolvenţei, cauzate şi de arierate bugetare de peste 63 miliarde de lei, ale firmelor aflate în insolvenţă. Gradul de recuperare al sumelor înscrise la masa credală este de doar 6%”, a spus ministrul.

El a subliniat că măsura privind conversia creanţelor bugetare în acţiuni are rol în a evita falimentul multor firme cu real potenţial de refacere, iar Fiscul va avea o procedură clară în acest sens.

”Prin setul de reglementări propus avem în vedere atât asigurarea condiţiilor necesare pentru menţinerea firmelor în circuitul economic, cât şi protejarea banilor publici prin recuperarea creanţelor”, a spus ministrul.

Ministrul consideră că noile măsuri au şi rolul de a reduce abuzurile din domeniul insolvenţei, care au scopul sustragerii de la plata obligaţiilor financiare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.