Guvernul a aprobat, miercuri, suma de 227,7 milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare, fiind prevăzută în bugetele MAI, MAE, AEP, STS şi INS, iar campania urmează să se desfăşoare în perioada 11 noiembrie - 10 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul a adoptat 3 hotărâri prin care sunt stabilite măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor, precum şi cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor.

Astfel, campania electorală se va desfăşura în perioada 11 noiembrie - 10 decembrie. Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.

În ceea ce priveşte măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor,  actul normativ detaliază atribuţiile şi sarcinile ce revin Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Secretariatului General al Guvernului, Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”, instituţiilor prefectului, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat, miercuri, că alegerile parlamentare vor fi organizate pe data de 11 decembrie, urmând ca actul normativ care stabileşte detaliile să intre în vigoare la data de 12 septembrie.

S-a format o majoritate care susţine această dată, PNL, UDMR, PMP şi UNPR. Susţineau data de 4 decembrie doar PSD şi ALDE", a explicat Iolu motivele pentru care s-a ales data de 11 decembrie.

Până acum au fost discutate ca variante datele de 27 noiembrie, 4 decembrie şi 11 decembrie, PSD dorind una dintre primele două variante, în timp ce PNL a arătat că alegerile nu pot fi organizate decât pe 11 decembrie.

În 27 noiembrie nu putea fi organizate alegerile întrucât nu se încheia mandatul actualului Legislativ, iar Constituţia stabileşte că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului.

Cei care s-au opus datei de 4 decembrie au adus ca argument faptul că în acea perioadă sunt multe zile libere, iar mulţi alegători nu se vor afla în circumscripţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.