Guvernul României a adoptat miercuri, în şedinţa de guvern, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, urmând ca modificările să fie publicate în Monitorul Oficial al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a explicat: „Modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000 are în vedere instituirea posibilităţii de a se emite autorizaţii pentru faze diferite ale cercetării arheologice, reducându-se astfel timpul de aşteptare pentru autorizare şi numărul dosarelor care trebuie procesate. Concret, se unifică toate autorizaţiile care la acest moment se eliberează pentru fiecare etapă, emiţându-se una singură, ceea ce reprezintă un amplu proces de debirocratizare şi simplificare a procedurilor. Suplimentar, în cadrul Comisiei Naţionale de Arheologie se lucrează la definitivarea Codului Deontologic al Arheologilor, un document care a fost elaborat în 2000, dar care nu a fost aprobat niciodată şi nici publicat în Monitorul Oficial al României”.

Prin proiect se propune optimizarea activităţii Comisiei Naţionale de Arheologie prin reglementarea secţiunilor Comisiei şi a Biroului Executiv care urmează să îndeplinească atribuţii încredinţate lor de Comisia Naţională de Arheologie conform Regulamentului de organizare şi funcţionare.

În plus, având în vedere că în prezent, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, Comisia Naţională de Arheologie soluţionează contestaţiile formulate la adresa sa, prezentul proiect de act normativ vizează înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor în domeniul Arheologiei, organism fără personalitate juridică ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, care va avea rolul de a analiza contestaţiile privind propunerile Comisiei Naţionale de Arheologie referitoare la proiectele de cercetare arheologică, rapoarte de cercetare arheologică şi alte documente analizate de Comisia Naţională de Arheologie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.