Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost eliminată interdicţia organizării referendumurilor locale simultan cu alegerile locale, astfel încât se va folosi aceeaşi infrastructură pentru două consultări populare simultan, scopul măsurii fiind economisirea fondurilor necesare convocării electoratului pentru un referendum local.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în scopul  eliminării restricţiilor pe care le întâmpină în prezent autorităţile publice locale cu privire la organizarea referendumurilor locale în aceeaşi dată cu cea a alegerilor pentru primari şi consilieri locali şi judeţeni. În cazul organizării simultane a referendumului local şi alegerilor locale, ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale ale secţiilor de votare”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, în care se precizează că fondurile necesare tipăririi buletinelor de vot pentru referendumul local se suportă din bugetul de stat.

Guvernul a emis Ordonanţă de Urgenţă pentru a face posibilă organizarea a două referendumuri locale pe 5 iunie. ”Astfel, printr-o Hotărâre din 17 martie 2016, Consiliul Local al comunei Dîngeni, judeţul Botoşani, a aprobat organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din comuna Dângeni pentru înfiinţarea satelor Gulioaia, Buneni şi Coşteni. Totodată, printr-o Hotărâre din 31 martie 2016, Consiliul Local al municipiului Oradea, judeţul Bihor, a aprobat organizarea unui referendum în vederea consultării orădenilor cu privire la modificarea limitei administrative a unităţii administrativ-teritoriale Oradea”, se arată în comunicat, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a precizat că mai există o cerere depusă la Guvern de la o localitate din judeţul Constanţa.

Guvernul estimează că 190.000 de alegători vor participa la plebiscite locale pe 5 iunie, iar prin organizarea simultană cu alegerile locale, vor fi economisiţi 1.700.000 de lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.