Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru finanţarea activităţilor cuprinse în Acordul de împrumut (Proiectul privind reforma sectorului sanitar - îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iunie 2014 şi în Acordul de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 11 iunie 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ prevede alocarea, de la bugetul de stat, a sumei de 343 milioane lei, necesară pentru continuarea lucrărilor de construcţie şi operaţionalizare a 3 centre care vor asigura tratamentul pacienţilor cu arsuri grave din România, arată comunciatul de presă al Executivului.

Astfel, este asigurată continuitatea finanţării celor trei centre de mari arşi şi după data de 1 ianuarie 2025, atunci când acordurile de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se vor încheia.

Este vorba despre centrele pentru tratarea şi recuperarea pacienţilor cu arsuri grave, secţii de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), blocuri operatorii (BO) şi Unităţi de Primiri Urgenţe (UPU) sau conexiune cu Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş. 

Aceste fonduri vor asigura executarea construcţiilor şi instalaţiilor interioare aferente construcţiilor, dar şi la achiziţionarea de echipamente medicale şi furnituri necesare punerii în funcţiune a acestor clădiri, mai indică sursa citată.

În prezent, cele trei centre de mari arşi din Bucureşti, Timişoara şi Tg. Mureş se află în diferite stadii de realizare. Centrul de mari arşi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara este cel mai avansat proiect, aflându-se în faza de semnare a contractului pentru demararea construcţie. Pentru centrul din Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti, se evaluează ofertele depuse în cadrul licitaţiei internaţionale pentru contractarea lucrărilor civile de construcţii, organizate conform prevederilor acordurilor de împrumut, iar pentru cel din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş s-a lansat procedura de licitaţie pentru ofertele de construcţie civilă.

Fondurile necesare finanţării lucrărilor au fost asigurate, până în prezent, printr-un acord de împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), prin Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, conform sursei menţionate.

Termenul de finalizare al activităţilor cuprinse în cadrul acordurilor de împrumut este 31 decembrie 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.