Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, în Parlament, la ”Ora primului-ministru”, că este total incorect faţă de primari şi faţă de eforturile acestora să fie caracterizaţi ”drept hoţi şi infractori care jefuiesc banul public” şi le-a spus liderilor opoziţiei că va răspunde la orice critică venită din partea lor atât timp cât va fi însoţită de argumente reale, dar nu va răspunde ”la fumigene politice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă uit la colegii din PNL şi le spun că voi răspunde la orice critică venită din partea domniilor lor atâta timp cât va fi însoţită de argumente reale, dar nu o să răspund la fumigene politice. Astăzi nu vorbim despre economie, despre situaţia din Europa, ci despre Ordonanţele 6 şi 9 pe care, cu tot respectul, eu cred că nu le-aţi citit prea bine. Sunt două lucruri pe care vreau să vi le spun de la început. Primul: PSD a câştigat alegerile, iar eu sunt azi aici pentru că românii au avut încredere în programul de guvernare (...) Nu am de gând, eu şi Guvernul, să înşel aceste aşteptări. Al doilea: a trecut o lună de la ultima noastră întâlnire. Am stat în faţa dumneavoastră şi v-am promis că Guvernul pe care îl conduc lasă scandalul şi se întoarce la treabă şi aşa am făcut”, a declarat premierul Sorin Grindeanu la Parlament, în cadrul ”Orei primului-ministru”, care a avut ca subiect ordonanţele de urgenţă 6 şi 9.

El a ţinut să reamintească în acest sens câteva dintre măsurile din programul de guvernare care sunt deja în vigoare, printre care creşterea salariul minim şi repunerea în funcţiune a sistemul de acordare a subvenţiilor în agricultură.

”Daţi-mi voie să vă amintesc că de la 1 februarie am crescut salariul minim sau că salariile au fost majorate cu 20 %. Tot acest Guvern a reuşit într-o singură lună să repună în funcţiune sistemul de acordare al subvenţiilor. Acum toţi fermierii şi-au primit banii la timp şi îi pot folosi pentru campania de primăvară, iar de săptămâna trecută au început plăţile pentru sectorul zootehnic”, a reamintit prim-ministrul.

Referitor la OUG 9, Grindeanu le-a spus celor din Opoziţie care critică acest act normativ că primarii s-au săturat să vină la Bucureşti să ceară finanţare pentru proiecte, precizând că este incorecat ca primarii să fie caracterizaţi ”drept hoţi şi infractori”.

”Nu ştiu cât de des reuşiţi dumneavoastră să vorbiţi cu dânşii, dar un lucru e cert: s-au săturat să facă potecă la Bucureşti în căutare de finanţare pentru proiectele lor. Este total incorect faţă de aceşti oameni şi faţă de eforturile lor să-i caracterizaţi drept hoţi şi infractori care jefuiesc banul public. Aşa ceva cred că nu poate fi acceptat, mai ales că nici nu ştiţi ceea ce criticaţi. Singura decizie pe care o puteam lua pentru a reintra în normal a fost să suspendăm acele articole. Ulterior, acest lucru a fost adaptat prin amendamente la Legea bugetului pentru a nu exista tot felul de interpretări tendenţioase”, a spus şeful Executivului.

Grindeanu a afirmat că cele două ordonanţe nu permit deturnarea banului public şi nu exonerează primarii de responsabilitate pentru modul în care utilizează fondurile pe care le au la dispoziţie.

”Cred că acum lucrurile sunt cât se poate de clare şi nu mai există niciun motiv de nelinişte – amendamentele la Legea bugetului precizează foarte clar că nimeni în România nu poate lua bani fără număr, nu poate deturna fonduri publice şi nu poate scăpa de rigoarea legii atunci când greşeşte”, a mai spus Grindeanu.

Ordonanţa de urgenţă 6/2017, prin care Ministerul Dezvoltării condus de vicepremierul Sevil Shhaideh primeşte 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017 - 2020, a fost aprobată în februarie de Senat, deşi actul normativ a fost dur criticat de opoziţie, care l-a numit la fel de nociv precum OUG 13 pentru Justiţie. Referitor la acest lucru, Grindeanu a precizat că această sumă este doar rezultatul solicitărilor de proiecte venite din partea primăriilor în guvernarea trecută,

”Dragi colegi din opoziţie, mulţi dintre dumneavoastră aţi spus că suma de 30 de miliarde de lei alocată acestui program este prea mare. M-aţi întrebat cum am ajuns la această sumă. Doamna vicepremier Sevil Shaidehh nu are niciun pix fermecat, iar această sumă este doar rezultatul solicitărilor de proiecte venite din partea primăriilor în guvernarea trecută, adică şi a primarilor PNL. Ce să înţeleg acum - că nu mai vreţi să finanţăm acele proiecte începute anul trecut? În anul 2016 au fost depuse peste 6.000 de solicitări de finanţare pentru realizarea de obiective de investiţii în toate domeniile eligibile, al cărui necesar a fost calculat la o valoare totală de 29,7 miliarde de lei. Ca urmare aceşti bani nu reprezintă o sumă uriaşă sau o alocare netransparentă de fonduri, ci e suma proiectelor depuse de primarii din toată ţara, inclusiv primarii PNL”, a explicat Grindeanu.

Legea de aprobare a OUG 6 a fost votată de plenul Senatului cu 65 de voturi ”pentru” şi 39 de voturi ”împotrivă. PNL, USR şi PMP au votat împotriva actului normativ, pe care l-au criticat dur în cadrul dezbaterilor.

Comisia pentru muncă din Senat a dat raport favorabil şi Legii de aprobare a OUG 9/2017, criticată pentru că elimină plafoanele de cheltuieli bugetare ale autorităţilor publice, precum şi sancţiunile prevăzute în Legea finanţelor publice, după ce amendamentul PNL, susţinut de USR şi PMP, a fost respins. Pe 6 martie, Legea a trecut de plenul Senatului, cu 64 de voturi "pentru" şi 41 "împotrivă".

Niciuna dintre cele două OUG nu şi-a început parcursul la Camera Deputaţilor, nefiind încă discutată în comisii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.