Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni, în Parlament, unde plenul celor două Camere dezbate bugetul de stat pentru anul 2017, că acesta este singurul moment în care semnificaţia cuvintelor din declaraţiile politice este înlocuită cu ”realismul rece al cifrelor” din proiectul legii bugetului de stat şi a asigurărilor sociale, precizând că prin acesta se contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulţumeşte pe toată lumea.
”Bugetul anual este, cu siguranţă, un moment important pentru România, pentru Guvern şi pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele şi programele publice pe termen scurt şi mediu. Este, poate, singurul moment în care semnificaţia cuvintelor din declaraţiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat şi a asigurărilor sociale”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, luni, la Parlament.
El a reaminitit că proiectul de buget din acest an este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815.195 miliarde de lei şi pe o creştere economică de 5,2%.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Putem, astfel, contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulţumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815.195 miliarde lei şi pe o creştere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96 din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,98 din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB”, a reaminitit prim-ministrul.
Plenul celor două Camere ale Parlamentului a început, luni, dezbaterile generale şi votul asupra proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2017. Votul final asupra proiectului, precum şi asupra proiectului legii bugetului asigurărilor sociale, va fi dat marţi.
Plenul de luni a început cu dezbateri generale asupra legii bugetului de stat, urmând ca apoi să fie aprobat proiectul, articol cu articol, iar la final să fie dezbătute şi votate anexele fiecărui ordonator de credite. Amendamentele aprobate în Comisiile de buget finanţe vor fi aprobate automat şi la votul asupra raportului anexei, dacă nu va fi făcută o solicitare expresă de reluare a votului.
Amendamentele respinse vor mai avea o şansă să fie votate, dacă iniţiatorul lor solicită expres acest lucru.
Votul final asupra proiectului este aşteptat marţi.
Guvernul a adoptat cele două proiecte de lege pentru avizare în şedinţa care a avut loc marţi seara. ”Proiectul de buget ţine seama de datele reale ale economiei româneşti, programul de guvernare al PSD şi principalele politici publice pe următorii patru ani pentru a asigura dezvoltarea României”, a spus Viorel Ştefan.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.