Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat, luni, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că formaţiunea, prin grupul parlamentar de la Senat, va face plângere penală pentru a se descoperi cum e posibil ca în Parlament să se falsifice o semnătură. Gorghiu a spus că vicepreşedintele comisiei de învăţământ Dănuţ Mihai şi secretarul Dumitru Oprea au precizat că nu au semnat raportul la proiectul de lege care a introdus amendamentul privind amânarea concursurilor pentru directorii în şcoli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-a discutat despre subiectul examenelor pentru directorii de şcoli, tema foarte importantă a fost dezbătută cu toţi colegii mei din comisia de educaţie, concluziile sunt două: una, că solicităm întoarcerea proiectului la comisie, pentru a se putea lămuri exact despre ce e vorba şi cum poate fi împiedicat acest proiect”, a spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL a precizat că formaţiunea va face plângere penală pentru a se descoperi cum e posibil ca în Senat să se falsifice o semnătură.

”Vorbim de Senatul României, 2016, falsificări de semnături pentru a menţine o stare de politizare în tot ce înseamnă şcolile din România”, a menţionat Alina Gorghiu, adăugând că, de opt ani de zile, în învăţământ nu se mai organizează concursuri pentru funcţiile de directori. 

”Sunt opt ani de zile în care, din păcate, se îngroaşă tenta aceasta politică în ceea ce priveşte managementul şcolilor şi vrem să o înlăturăm. Vedem acum cine se opune şi cine nu. Vrem examene transparente, anunţate, le susţine şi Ministerul, PSD nu le vrea. În paradigma aceasta nu mai putem funcţiona”, a precizat Gorghiu. 

Alina Gorghiu a menţionat că plângerea penală va fi făcută de grupul parlamentar PNL de la Senat, pentru că cei din comisia de educaţie au sesizat conducerea cu acest fals în acte publice, într-un raport. 

”Nu a fost pe ordinea de zi raportul, nu a fost semnat de secretarul comisiei, de vicepreşedintele comisiei (...) E treaba procurorilor să analizeze”, a mai spus Alina Gorghiu. 

Comisia de învăţământ a Senatului a dat raport favorabil, cu un amendament, unui proiect de lege de modificare a Legii educaţiei. Amendamentul respectiv prevede: ”Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct (de şcoală - n.red.) se organizează numai după finalizarea semestrului II până la începutul noului an şcolar”.

Raportul apare semnat de către preşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD), şi de către secretarul Dumitru Oprea (PNL). Însă acesta din urmă reclamă faptul că semnătura care a apărut pe raport nu îi aparţine.

Într-o declaraţie pentru News.ro, Oprea a precizat că nu a participat la şedinţa de miercuri a comisiei, care s-a întrunit imediat după şedinţa de plen, şi nici nu a ştiut ce este pe ordinea de zi. Oprea a cerut procesul verbal al şedinţei unde în dreptul numelui său apare o semnătură care nu este a lui şi menţionează că nu a delegat nimănui dreptul de semnătură. ”Am vrut să discut cu preşedintele Ecaterina Andronescu, dar nu răspunde la telefon”, a spus Oprea.

Vicepreşedintele comisiei de învăţământ din Senat, Cristian-Dănuţ Mihai, a declarat pentru News.ro că s-a aflat în şedinţa comisiei în care s-a discutat cu reprezentanţi din sindicate şi din Ministerul Educaţiei, pe mai multe teme, dar că nu ştie absolut nimic de amendamentul care a apărut la proiectul de lege al lui Valentin Sava. Deşi semnătura care apare în locul celei a lui Oprea pare a fi a lui Mihai, acesta din urmă neagă că a semnat raportul în locul secretarului Oprea.

”Habar nu aveam că s-a făcut amendamentul. Am avut nişte invitaţi, cu care am discutat două ore jumătate, de la sindicate şi Ministerul învăţământului. Cu două-trei minute înainte de final, am plecat din sală. Stabilisem cu colegii să trimitem o solicitare ministrului ca luni să răspundă la nişte puncte stabilite de comun acord. Am aflat, astăzi, că este vorba de cu totul altceva, anume un amendament şi că aş fi semnat în locul colegului Dumitru Oprea”, a spus senatorul PNL.

El a menţionat că nu şi-ar permite să semneze în locul altcuiva şi nici nu era calitatea sa să semneze pe un astfel de raport, pentru că doar preşedintele comisiei şi secretarul semnează un raport care ajunge în plen. ”Doamna Andronescu să răspundă public care a fost regia, în comisie, după ce am părăsit sala, pentru că documentul a fost redactat după ce au plecat invitaţii”, a mai spus Cristian Dănuţ Mihai.

Potrivit unor surse din comisie, amendamentul ar fi fost adoptat în prezenţa a numai trei senatori: Ecaterina Andronescu, Marin Burlea şi Cătălin Croitoru, toţi de la PSD.

Peste 400 de profesori s-au înscris în primele zile pentru concursurile de directori generali şi adjuncţi, până vineri la prânz, la nivel naţional fiind vacante 6.500 de prosturi de directori generali şi 2.500 de directori adjuncţi,a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al MENCS, Mirabela Amarandei. Proba scrisă a examenului va avea loc pe 12 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.