Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul privind dezvoltarea învăţământului profesional - dual are nevoie de îmbunătăţiri, susţinând că este necesară o consultare ”mult mai apropiată între mediul de afaceri şi minister”. Ea a precizat că a discutat cu oamenii de afaceri pe această temă, iar aceştia au solicitat ”standardizarea naţională a examenelor şi dezvoltarea unor centre regionale de formare profesională”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Gorghiu a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă la sediul PNL Timiş, că a avut discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri şi că în urma acestor întâlniri a reieşit că proiectul privind învăţământul profesional dual ar trebui îmbunătăţit.

”Am avut întâlniri cu mediul de afaceri din care au reieşit câteva concluzii importante şi utile privind dezvoltarea mediului de afaceri din România. Insist pe întâlnirea cu dânşii şi pe concluziile întâlnirilor pentru că în acest moment există, în dezbatere publică, un proiect privind dezvoltarea învăţământului dual profesional. Este un proiect pe care Ministeru Educaţiei l-a pus în dezbatere publică şi care merită îmbunătăţit, cu observaţiile mediului de afaceri. Sunt câteva lucruri bune în proiectul pus în dezbarere publică. Acest proiect e foarte bine că oferă şansa la educaţie şi un loc de muncă tinerilor care au întrerupt învăţământul obligatoriu. Sunt tineri care şi-au întrerupt şi vor să îl reia şi să îl continue, iar proiectul prevede o vârstă limită de 25 de ani. O soluţie foarte bună din acest proiect este decontarea transportului şi oferirea facilităţilor, vorbesc de masă şi de cazarea elevilor care frecventează cursurile de învăţământ profesional în altă localitate decât cea de domiciliu”, a spus Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că mediul de afaceri a solicitat crearea unor centre regionale de formare profesională pentru acest tip de învăţământ.

”Din discuţii a reieşit nevoia ca modificările legislative să răspundă şi mai mult la nevoia de educaţie de calitate şi de rute de formare şcolară. Problema ridicată a fost estimarea evoluţiilor de viitor. E nevoie de o consultare mult mai apropriată între mediul de afaceri şi minister, dar mai ales cu ministerul înainte de a se emite ordinele de ministru care detaliază direcţiile şi principiile din lege. (...) Mediul de afaceri a cerut un set de criterii clare pentru colaborarea cu învăţământul profesional dual, au mai cerut, de asemenea, standardizarea naţională a examenelor şi dezvoltarea unor centre regionale de formare profesională pentru un astfel de tip de învăţământ”, a mai spus Gorghiu.

Alina Gorghiu şi-a luat angajamentul că va discuta aceste propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei cu ministrul Educaţiei şi a spus că aşteaptă şi alte propuneri pe care să le înainteze ministrului.

Ministerul Educaţiei a lansat, în 18 octombrie, în dezbatere publică, un proiect privind dezvoltarea învăţământului profesional - dual, prin care operatorii economici care încheie contracte de parteneriat cu unităţile de învăţământ beneficiază de facilităţi la plata impozitelor.

Proiectul Ministerului Educaţiei prevede că operatorii economici care încheie contracte de parteneriat cu unităţile de învăţământ beneficiază de facilităţi la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale.

Unităţile în care se organizează învăţământ profesional sunt stabilite de inspectoratele şcolare, cu consultarea autorităţilor administraţiei publice locale, a Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social, având în vedere tendinţele de dezvoltare socială şi economică precizate în documentele strategice regionale, judeţene şi locale privind învăţământul profesional şi tehnic, precum şi la solicitările operatorilor economici interesaţi în formarea profesională prin învăţământul profesional, mai arată proiectul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.