Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a explicat, la Digi 24, că unele proiecte europene, cum ar fi cele din domeniul Mediului, ar fi fost întârziate pentru că apropiaţi ai lui Sebastian Ghiţă din diverse instituţii ar fi încercat să introducă "nevoi fictive" de sisteme IT, iar Comisia Europeană a blocat proiectul, realizând inutilitatea investiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ghinea a explicat, la Digi 24, că probleme din sistem nu sunt provocate de "genul de corupţie clasică", cu "băieţi deştepţi" care "îşi trag 10-20% şpagă" din contracte, ci este vorba despre crearea de "nevoi fictive" în proiecte şi instituţii, care ajută unele firme să încheie contracte cu statul.

"Vorbim de un sistem mult mai pervers, care a fost creat special de deputatul Sebastian Ghiţă, în care se inventează nevoi absolut fictive ale instituţiilor doar pentru a se putea toca bani pe aceste sisteme IT", a spus Ghinea.

Ministrul a dat ca exemplu un proiect din domeniul deşeurilor, domeniu în care România are obligaţia ca, până la 31 decembrie, să elaboreze Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, "un document mamut care trebuie să spună la nivel de localitate ce trebuie să se întâmple cu deşeurile".

"În aprilie, chiar înainte să vin eu la minister, a fost semnat contractul de consultanţă cu cei care ar trebui să scrie acest document, ceea ce e foarte greu să faci în 6 luni, muncă care ar fi trebuit în mod normal făcută în minimum 2 ani", a spus Ghinea.

El a explicat că motivul "halucinant" al întârzierii este încercarea de fraudare a statului, fapt de care este legat şi numele lui Sebastian Ghiţă, care a fost descoperită inclusiv de către Comisia Europeană.

"S-a pierdut mai mult de un an pentru că cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care înainte lucrase pentru o firmă a domnului Ghiţă, insista să se pună în acea achiziţie un sistem IT, despre care CE a spus că nu e necesar şi l-au scos de acolo", a spus Ghinea.

Consecinţa acestor probleme, spune ministrul, este "riscul de a avea la anul toate fondurile blocate pentru mediu".

Ghinea spune că, deşi unele dintre aceste fapte au fost semnalate deja la DNA, unele speţe sunt de "fapte de corupţie neîntâmplate", pentru că au fost blocate din timp, uneori chiar de către Comisia Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.