Fostul candidat PSD la alegerile prezidenţiale Mircea Geoană a declarat, luni, că este un lucru inedit, de Cartea Recordurilor, ca un ofiţer acoperit, cum a fost Robert Turcescu, să modereze o dezbatere prezidenţială, şi acuză o "operaţiune deliberată", dincolo de limita democraţiei, de influenţare a alegerilor, însă precizează că nu vrea să "speculeze" cine şi de ce a comandat-o. Deputatul PMP Robert Turcescu a răspuns că avansarea sa în grad ca ofiţer acoperit a avut loc după dezbaterea din 2009.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Geoană: Vizita la Vîntu din 2009 a avut un impact ”modest” în alegeri. Mai interesant de văzut este cum am fost filat
CITEȘTE ȘI Geoană: În 2008 am primit un telefon de la Traian Băsescu pentru a nu-l pune pe Cătălin Voicu ministru de Interne

"Privind acum în retrospectivă (...) lumina pe care o revarsă abundenţa de dezvăluiri asupra acelui moment ne face să ne uităm cu ochi proaspeţi la acel moment. Cred că suntem în Cartea Recordurilor, în care un ofiţer acoperit moderează o dezbatere prezidenţială. În sine, este o operaţiune excepţională. Nu ştiu dacă există undeva în lumea democratică cât de cât autentică o situaţie în care un ofiţer acoperit să modereze. Cum un ofiţer acoperit a ajuns în situaţia respectivă, asta este iarăşi o întrebare interesantă", a spus Geaoană.

El a afirmat că, dacă ar fi ştiut că Turcescu este ofiţer acoperit, nu ar fi acceptat invitaţia de dezbatere.

Geoană a mai spus că a existat un "mod de operare" în 2009, intuind către influenţarea alegerilor.

"Situaţia este absolut inedită şi într-un fel de arată încă o dată un mod de operare şi acesta este de fapt ce deranjează mai mult decât elementul personal, cu ce metode câştigă cineva alegeri. (...) Este un lucru care, privind acum în retrospectivă, este absolut inacceptabil şi cred că este o operaţiune pe care cei care eventual, repet, condiţionez şi contextualizez declaraţiile mele, dacă au avut cumva în vedere să pună un acoperit să modereze o dezbatere prezidenţială este extrem, extrem de grav", a spus Geoană.

Fostul social-democrat a fost întrebat de către deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu despre acest "mod de operare" despre care a tot vorbit, Geoană explicând că au fost depăşite limitele democraţiei prin multe incidente.

"Sunt piese disparate dintr-un puzzle, dintr-un tablou. (...) Este evident, este o operaţiune deliberată, determinată, de folosire a unor instrumente, care din punctul meu de vedere depăşesc limita democraţiei", a spus el.

Geoană a subliniat însă că nu poate afirma dacă cineva, "dintr-o structură", a determinat aceste acţiuni, fiind "o speculaţie".

"Semne de întrebare în mod clar există", a adăugat el.

Deputatul Robert Turcescu a răspuns că el a devenit ofiţer acoperit după dezbaterea din 2009.

"Pentru liniştea doamnei Cătăniciu. Celebra listă cu avansările făcute la secret de domnul Gabriel Oprea şi răspunsul MApN arată că avansarea mea în grad, sub acoperirea domnului Oprea, s-a întâmplat la mult timp după dezbaterea prezidenţială din 2009", a spus fostul moderator al dezbaterii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.