Fostul primar al municipiului Braşov George Scripcaru şi fostul şef al regiei de transport public Cristian Radu, trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu privind cumpărarea a patru maşini care au folosite de edil în scop personal, au fost achitaţi prin decizie a Curţii de Apel Ploieşti. Soluţia pronunţată marţi este definitivă. Iniţial, Tribunalul Braşov îl achitase pe primar şi dispusese condamnarea şefului regiei de transport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Ploieşti a dispus, marţi, achitarea lui George Scripcaru şi a lui Cristian Radu în dosarul în care cei doi fuseseră trimişi în judecată, de DNA, în noiembrie 2016, într-un dosar de abuz în serviciu vizând cumpărarea a patru autoturisme Skoda Superb de către Regia de Transport Braşov care au fost puse la dispoziţia Primăriei.

„Admite apelul declarat de apelantul inculpat Radu Cristian împotriva sentinţei penale nr. 123/S din data de 01.07.2019 pronunţată de Tribunalul Braşov. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată şi, ca urmare a rejudecării, pronunţă o nouă hotărâre, după cum urmează: În temeiul art. 396 alin. 5 C.p.p. cu referire la art.16 alin. 1, lit. b, teza I C.p.p. îl achită pe inculpatul Radu Cristian pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C. penal. În baza art. 397 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 25 alin. 5 C.p.p lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă S.C. RAT Braşov S.A împotriva inculpatului apelant Radu Cristian. În baza art. 421 alin. (1) pct. (1) lit. b) C.proc.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Inalta Curtea de Casaţie şi Justiţie- D.N.A.-Serviciul Teritorial Braşov, apelantul inculpat Scripcaru George şi de apelanta parte civilă S.C. RAT Braşov S.A. împotriva sentinţei penale nr. 123/S din data de 01.07.2019 pronunţată de Tribunalul Braşov”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Ploieşti.

Soluţia este definitivă.

Instanţa de fond din acest dosar, Tribunalul Braşov, dispusese achitarea edilului pentru infracţiunile pentru care a fost deferit justiţiei în acest dosar şi condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a şefului Regiei de Transport Braşov, Cristian Radu fiind găsit vinovat de către instanţa de fond de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2007 - 2015, primarul George Scripcaru “şi-a exercitat influenţa reală” asupra directorului RAT Braşov şi l-a determinat să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să achiziţioneze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb, ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziţia Primăriei Braşov, semnându-se în acest sens mai multe contracte şi acte adiţionale.

“Scopurile urmărite de edil au fost obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosinţa exclusivă a maşinilor respective, dar şi neplata costurilor pentru întreţinerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii şi reparaţii)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii l-au mai acuzat pe Scripcaru că, pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosinţa Primăriei Braşov sunt folosite în interesul său personal, i-a cerut lui Cristian Radu ca, în cazul în care pe adresa RAT vor veni solicitări din de la Poliţia Rutieră, să fie comunicat numele unui angajat, care astfel să fie sancţionat contravenţional în locul edilului.

În urma acestui demers, în 12 martie 2009, când primarul George Scripcaru, aflat la volanul uneia dintre cele patru maşini, a depăşit viteza maxim admisă în localitate, o altă persoană a fost sancţionată contravenţional, cu amendă în valoare de 120 de lei şi 2 puncte penalizare.

“În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obţinerea de foloase necuvenite pentru acesta, constând în faptul că nu figurează în evidenţele Poliţiei cu sancţiuni contravenţionale şi nu a plătit amenda respectivă”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

În acelaşi context, în perioada 2013-2015, pentru ca primarul George Scripcaru să poată folosit unul dintre autoturisme, Cristian Radu a dispus întocmirea şi semnarea unei convenţii prin care RAT Braşov a acordat folosinţa gratuită a maşinii în interesul personal al edilului şi ulterior a aprobat sumele de bani necesare pentru întreţinerea acesteia.

Prin acest demers, Cristian Radu a cauzat Regiei Autonome de Transport Braşov un prejudiciu de 88.164,14 lei, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru George Scripcaru, constând în folosirea autoturismului fără suportarea costurilor de întreţinere.

Procurorii au stabilit că, prin faptele de care este acuzat, George Scripcaru a produs Regiei Autonome de Transport Braşov un prejudiciu de 630.665,33 lei, reprezentând contravaloarea autoturismelor achiziţionate şi cheltuielile suportate cu întreţinerea şi utilizarea acestora. Regia Autonomă de Transport Braşov RA s-a constituit parte civilă în procesul penal, pentru recuperarea acestui prejudiciu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.