Proiectul pensiilor speciale are probleme de constituţionalitate, a afirmat la RFI fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean, după ce Guvernul a realizat un act normativ pentru reglementarea acestor venituri, unele dintre ele fiind recalculate, altele nu. El a trage atenţia că pensiile în plată ale magistraţilor nu pot fi recalculate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Augustin Zegrean spune că pensiile în plată ale magistraţilor nu pot fi recalculate: ”Îi dau caracter retroactiv legii, ceea ce este interzis prin Constituţie, articolul 15 din Constituţie, legea dispune numai pentru viitor. Sigur, este o nuanţă aici şi o să stea unii să-mi spună că nu am dreptate, dar nu poţi să vii să recalculezi, că ei nu spun că se reduce pensia, puteau să spună simplu se reduc pensiile cu atâta, ei spun că se recalculează pensiile în baza acestei legi, în termen de şase luni de zile se vor recalcula pensiile magistraţilor, pensiile aflate în plată, acest lucru nu este posibil din punct de vedere constituţional. Există practică a CCR, nu o decizie, mai multe, în care se spune că nu poţi să faci acest lucru. Au încercat şi în alte state să-şi bată joc de magistraţi, state vecine cu noi şi foarte nervoase în lupta asta împotriva nu ştiu cui”, a comentat Zegrean. Fostul preşedinte al CCR precizează că ”din punct de vedere constituţional, Guvernul poate să facă propuneri de lege şi Parlamentul să adopte legi, dar ce este în neregulă în privinţa acestei legi cu pensiile speciale este faptul că au pornit această iniţiativă câtă vreme este în lucru o lege a pensiilor”. ”De ce nu se face o singură lege a pensiilor nu am să înţeleg niciodată, de ce trebuie să facă iar pensii sectoriale şi aşa mai departe. În privinţa legii pensiilor foştilor magistraţi, încă nu este o lună de când a intrat în vigoare legea de modificare a legii privind statutul magistraţilor şi acolo era scrisă povestea cu pensiile magistraţilor. Deci acum o lună, nu se ştia că trebuie modificată legea aceea? Au venit acum să modifice. De ce? Cine-i mai poate crede?”, a mai comentat fostul judecător CCR. Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre legea privind pensiile speciale, că tot ce a fost până acum nu va mai fi, astfel că ”nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.