Preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, afirmă, în discursul ţinut sâmbătă în şedinţa comună a Parlamentului Republici Moldova şi a Parlamentului României, că România susţine cu fermitate aspiraţiile Republicii Moldova cu privire la integrarea europeană. „Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc”, afirmă Florin Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Relaţiile noastre bilaterale se bucură, în prezent, de un context extrem de favorabil. Există astăzi în Republica Moldova o majoritate pro-europeană şi pro-reforme, care dă dovadă de multă voinţă politică şi acţiuni concrete în direcţia accelerării proceselor de transformare şi modernizare a ţării. (...) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă, la Chişinău. 
El a făcut referire la „evenimentele sumbre”, războiul declanşat de Rusia, reclamând că  „invazia militară” a Federaţiei Ruse în Ucraina „a generat cea mai gravă criză a drepturilor omului şi  a refugiaţilor din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”. În acest context, Cîţu arată că „Republica Moldova a demonstrat că este un stat cu o vocaţie europeană solidă” prin modul în care a gestionat criza refugiaţilor.
Florin Cîţu menţionează că Republica Moldova are nevoie de sprijinul ţărilor europene pentru a face faţă provocărilor cu care de confruntă. 
„Împreună trebuie să continuăm să fim solidari cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. Invazia rusă a arătat importanţa consolidării rezilienţelor noastre şi necesitatea creşterii capacităţii UE de a proiecta securitate şi stabilitate în vecinătate”, adaugă Cîţu. 
Acesta a subliniat că România „va continua să sprijine fără rezerve, în toate formele relevante la nivelul UE” parcursul european al Republicii Moldova.
„Am încrederea foarte mare că la Consiliul European de săptămâna viitoare va fi acordat statutul de ţară candidată Republicii Moldova Ucrainei  şi Georgiei”, mai spune Cîţu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.