Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, joi, în Auditoriumul Centrului de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara (UPT), cu reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului economic şi cu studenţi, discuţiile axându-se, în principal, pe zona de cercetare, de finanţare şi susţinere a acesteia şi, implicit, pe crearea de locuri de muncă cu valoare adăugată mare, care să-i motiveze pe tineri să rămână în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În deschiderea întâlnirii, rectorul UPT, Florin Drăgan, a prezentat rolul Politehnicii în dezvoltarea oraşului şi a zonei, în cei peste 100 de ani de existenţă a Politehnicii timişorene, subliniind şi deschiderea pe care doreşte să o imprime, pentru viitor, către zona de cercetare, prin proiecte în zonele tehnologiei de vârf în care Politehnica are o expertiză temeinică, dar şi prin înfiinţarea de centre de cercetare multidisciplinare, care să ducă la menţinerea absolvenţilor în sistemul de învăţământ superior şi în zona de cercetare.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, absolvent al UPT, a declarat că, în acest moment, Politehnica timişoreană este un adevărat magnet de inteligenţă, care atrage tinerii performanţi, ceea ce face ca Timişoara să fie un adevărat pol tehnologic, nu doar în zonă sau în ţară, ci în această parte a Europei.
 
Pornind de la motto-ul Politehnicii, rostit de Regele Ferdinand la inagurarea primei clădiri a Politehnicii - ”Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care dăinuieşte într-însa” - premierul Florin Cîţu a subliniat că acest spirit este şi cheia mesajului său.
 
”Avem nevoie de ingineri, de ingineri bine pregătiţi, şi aveţi tot sprijinul pentru a face tot ce este necesar pentru a furniza astfel de absolvenţi”, a afirmat premierul. 
 
Vorbind despre creşterea economică accelerată a României, printre cele mai mari din Europa, premierul a mai subliniat necesitatea investiţiilor în această perioadă, care să susţină dezvoltarea pe termen lung, în special în zona de cercetare, care ar putea produce joburi motivante pentru tinerii absolvenţi şi ar fi un adevărat motor pentru întreaga economie. 
 
Florin Cîţu a accentuat, însă, că ”cercetarea trebuie să se facă în universităţi, pe bază de competiţie şi să producă rezultate palpabile”. Premierul a precizat că, în aceste condiţii va acorda toată susţinerea pentru dezvoltarea de centre de cercetare pe lângă universităţi.
 
În cadrul reuniunii, reprezentanţi ai Comitetului Director al Universităţii Politehnica Timişoara, un organism creat în urmă cu şapte ani în premieră naţională, care reuneşte managerii celor mai importante companii din oraş şi din zonă, în care se doreşte şi atragerea autorităţilor locale, au vorbit despre parteneriatul cu Universitatea Politehnica Timişoara care poate fi extins prin crearea şi punerea în practică a unei strategii comune mediu academic - mediu economic - autorităţi pentru dezvoltarea în continuare a oraşului şi a zonei.
 
Nu în ultimul rând, reprezentantul studenţilor din Universitatea Politehnica Timişoara i-a solicitat premierului găsirea unor modalităţi de menţinere a tinerilor absolvenţi în învăţământul tehnic, ştiută fiind criza de astfel de cadre, în special în domeniile tehnologice de vârf, unde companiile fac o concurenţă serioasă universităţilor în atragerea absolvenţilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.