Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a declarat cu privire la legea prin care Parlamentul decide data alegerilor generale, pe care ar trebui să o promulge Klaus Iohannis, după ce CCR a respins sesizare sa şi a Guvernului pe actul normativ, că şeful statului poate trimite legea în Legislativ, pentru reexaminare şi apoi să o atace din nou la Curte. „Tactic această lege poată să nu intre în vigoare până la data alegerilor din 6 decembrie, chestiune care, o spun fără ipocrizie, este un obiectiv pentru PNL”, a adăugat liberalul. În replică, senatorul PSD Robert Cazanciuc a spus că alegerile vor fi amânate, deoarece situaţia pandemică nu permite organizarea scrutinului în siguranţă, în contextul în care România are de trei zile încoace peste 4.000 de infectări noi pe zi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Curtea a pronunţat o decizie. Ea a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 14, este obligatorie. Motiv pentru care situaţia este următoarea. Din data de 14 octombrie, preşedintele României are 10 zile la dispoziţie să promulge legea sau să o retrimită în Parlament, cu o cerere de reexaminare. În raport de declaraţiile făcute de preşedintele Iohannis nu am niciun dubiu că această lege fi retrimisă în Parlament, în vederea reexaminării. Preşedintele va face obiecţiile de rigoare şi în funcţie de cum se vor soluţiona acele obiecţiuni există şi posibilitatea să mai fie atacată o dată la Curte. Ori din punctul acesta de vedere, eu cred că tactic această lege poată să nu intre în vigoare până la data alegerilor din 6 decembrie, chestiune care, o spun fără ipocrizie, este un obiectiv pentru PNL, întrucât noi nu ştim astăzi cum va fi starea în luna februarie sau martie”, a afirmat Daniel Fenechiu vineri la Digi 24.

Liberalul a mai precizat că e interesantă opinia lui Marcel Ciolacu care a spus că nu putem face alegeri la peste 4.000 de contaminări noi zilnic, însă nu ştie ca liderul PSD „să fi luat vreun Nobel ca epidemiolog şi să mergem pe constatările domniei sale”.

„Faptul că domnul Ciolacu a stabilit că, în cazul în care sunt peste 4.000 de contaminări nu mai putem face alegeri, opinia domniei sale e interesantă, dar ştim să fi luat vreun Nobel ca epidemiolog şi să mergem pe constatările domniei sale. În al treilea rând, a lăsa România fără un Parlament plenar după data de 21 decembrie, e o chestiune pe care noi o apreciem ca fiind împotriva mersului firesc pentru o asemenea perioadă. În ultimă instanţă, modul cum au fost organizate alegerile locale ne creează premisa că şi cele generale pot fi organizate cu foarte multă siguranţă, iar prezenţa la alegeri nu ar fi diferită de prezenţa într-un market. Aş încheia spunând că şi celelalte state au alegeri. Şi în Statele Unite vor fi alegeri, nu s-a gândit nimeni să le amâne. În Republica Moldova sunt alegeri săptămâna viitoare. Deci există state din toată paleta de situare a ţărilor respective într-o anumită ierarhie. Nu uitaţi că decembrie, ianuarie vor fi luni de sărbători şi, indiferent de măsurile luate de Guvern, o să fie foarte greu să le interzici românilor să se întâlnească de Crăciun, de Revelion, de Sfântul Ion sau de Sfântul Vasile şi să sărbătorească împreună. Iar posibilitatea să existe creşteri în gradul de contaminare, după sărbători, e destul de serioasă. Motiv pentru care putem face alegeri”, a completat Fenechiu.

La rândul său, prezent în platoul Digi 24, preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a acuzat că premierul Ludovic Orban nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă respectarea statului de drept, în contextul atacurilor şefului Executivului la adresa Curţii Constituţionale, unde majoritatea judecătorilor nu au avut carieră politică. Social-democratul a adăugat că „alegerile vor fi amânate, pentru că situaţia pandemică din România nu permite organizarea în siguranţă”, iar scenariul şefului statului prezentat de Daniel Fenechiu nu se va întâmpla.

„Ajungem la decizia CCR. E un atac care nu are nicio legătură cu statul de drept al domnului Orban. Vorbea de politruci la nivelul Curţii Constituţionale. Din câte ştiu, la nivelul Curţii sunt în mare parte magistraţi. Cred că majoritatea sunt oameni care nu au avut nicio legătură cu cariera politică. Au fost numiţi de Parlamentul României. Aşa este procedura prevăzută de Constituţie. Şi preşedintele Iohannis încearcă să se transforme în preşedintele României şi nu poate. Rămâne preşedintele PNL în continuare. Când iese la Cotroceni şi vorbeşte împotriva unui partid politic, vorbeşte împotriva propriului său popor. Alegerile vor fi amânate, pentru că situaţia pandemică din România nu permite organizarea în siguranţă. Nu există niciun scenariu (prezentant de Daniel Fenechiu – n.r.). Nu vor tărăgana decât 4 ani 3 luni şi 20 de zile. Dacă dumneavoastră credeţi că astăzi la 4.000 de cazuri pot fi în siguranţă, după organizarea defectuoasă a alegerilor locale. Nu avanteajă pe nimeni să punem în pericol vieţile românilor. Preşedintele României, în loc să se gândească tactic, cum spune domnul Fenechiu sau din câmpul tactic, nu îmi dau seama despre ce este vorba, ar trebuie să invite liderii politici la Cotroceni şi să discute onest cu situaţia datelor pe masă. A întins o mână domnul Ciolacu la dialog. Nu e interesat colegul dumneavoastră, domnul Orban, pentru că ştie foarte bine că vrea să ia toată puterea şi încearcă să păcălească românii în continuare. Sper să nu se lase păcăliţi”, a conchis Cazanciuc, la Digi 24.

Curtea Constituţională motivează în decizia de respingere a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul, că „stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară”. Hotărârea Guvernului care stabileşte data alegerilor pe 6 decembrie, deşi a fost emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ criticat şi anume legea care spune că Parlamentul decide data alegerilor generale şi nu Executivul, mai arată judecătorii CCR în motivare. 

Premierul Ludovic Orban a declarat că s-au stabilit alegerile parlamentare pentru data de 6 decembrie, în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei în vigoare. Orban a criticat deciziile Curţii Constituţionale şi a arătat că trebuie schimbată componenţa acesteia, pentru a elimina „politrucii”.

În replică, preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat, joi seară, că „în nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.