Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a anunţat, joi, în contextul unei întrebări privind măsurile de reorganizare pe care le are în vedere privind instituţia pe care o conduce, că îşi propune ca Ministerul Mediului să nu mai avizeze din punct de vedere al protecţiei mediului şi şaormeriile, restaurantele, spălătoriile auto, acestea putând fi emite, fără probleme de către consiliile judeţene. De asemenea, Fechet a precizat că „instituţiile de control de mediu trebuie să fie sub o singură umbrelă, pentru a nu mai exista această pasare a responsabilităţii de la o instituţie la alta”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îmi propun ca Ministerul Mediului să nu mai avizeze din punct de vedere al protecţiei mediului şi şaormeriile, restaurantele, spălătoriile auto. Cred că aceste lucruri, în măsura în care ele vor fi acceptate de către Guvernul României şi sunt convins că vor fi, pot să treacă, fără probleme, la consiliile judeţene. Sunt acte de reglementare uşor de emis şi cred că nimeni nu ştie mai bine decât autorităţile locale dacă e sau dacă nu e nevoie de un nou restaurant sau de o nouă şaormerie”, a explicat Mirceal Fechet, la finalul şedinţei de joi a Executivului, întrebat ce măsuri de reorganizare are în vedere pentru Ministerul Mediului.

Referitor la aspectele care ţin de instituţiile de control de mediu, Fechet consideră că acestea trebuie să fie „sub o singură umbrelă, pentru a nu mai exista această pasare a responsabilităţii de la o instituţie la alta”.

„Aş mai spune că şi din punct de vedere al controlului trebuie să rămână o singură entitate şi am să vă dau un exemplu de la mine din judeţ, de la Bacău, unde au fost nişte sesizări de mortalitate piscicolă ca urmare a unor deversări, nu ştim încă dacă legală sau ilegală într-un lac dintr-o arie naturală protejată. Şi a venit Garda de Mediu şi a spus că, în opinia lor, e de competenţa inspecţiei de la Apele Române, au venit cei de la Inspecţia Apelor şi au spus că, în opinia lor, e de competenţa Gărzii de Mediu. Ori din acest motiv, eu cred că instituţiile de control de mediu trebuie să fie sub o singură umbrelă, pentru a nu mai exista această pasare a responsabilităţii de la o instituţie la alta. Bineînţeles că nu vor fi ocolite de reorganizare nici regiile din subordinea Ministerului Mediului, nici Administraţia Naţională Apele Române, nici Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Niciuna dintre aceste instituţii nu va scăpa de aplicarea legii, pentru că eu cred că ministerele trebuie să fie primele care să dea un bun exemplu în ceea ce priveşte nu doar eficientizarea actului administrativ, transparentizarea şi digitalizarea acestuia, dar până la urmă, vom discuta, fără îndoială, şi de o reducere semnificativă a costurilor”, a completat ministrul Mediului.

Întrebat câte instituţii vor fi comasate şi când va fi finalizat acest proces, Mircea Fechet a răspuns: „Nu vă pot răspunde la această întrebare. Avem la dispoziţie acest an pentru a definitiva cadrul legislativ că vor rămâne jumătate sau că vor rămâne mai multe sau mai puţine, rămâne de văzut. Ce mă interesează, în primul rând este funcţionalitate acestora”.

„Nu vreau să fac reorganizare doar de dragul reorganizării. Mă interesează ca cetăţeanul, atunci când are o problemă de rezolvat, să o rezolve mai bine decât o rezolva până la reorganizare. Însă cred că voi fi printre primele ministere sau cel puţin asta e speranţa mea, care să anunţe aceste măsuri despre care vă vorbeam mai devreme”, a mai spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.