Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a participat la Consiliul de Mediu, de la Bruxelles, organizat de Preşedinţia belgiană a Consiliului UE. Consiliul a reunit miniştrii mediului din Uniunea Europeană şi a avut loc în perioada 15-16 ianuarie. „Implementarea consecventă a acestor documente şi alinierea lor la alte politici şi strategii care vizează aspecte fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a României, sunt condiţii esenţiale pentru adaptarea societăţii noastre la schimbările climatice şi pentru atenuarea impactului acestora pe termen mediu şi lung”, a precizat ministrul Fechet, în intervenţia sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte precum: adaptare şi rezilienţă, tranziţia justă, economia circulară, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Mediului.

În intervenţia sa pe tema adaptării la schimbările climatice, demnitarul român a salutat raportul Evaluării Europene a Riscurilor Climatice (EUCRA), care subliniază efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.

„Implementarea consecventă a acestor documente şi alinierea lor la alte politici şi strategii care vizează aspecte fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a României, sunt condiţii esenţiale pentru adaptarea societăţii noastre la schimbările climatice şi pentru atenuarea impactului acestora pe termen mediu şi lung. Astfel, politicile, analizele, rapoartele şi documentele specifice ale UE sunt elemente extrem de importante care ne ajută, atât în ceea ce priveşte elaborarea şi revizuirea politicilor naţionale în domeniul climei, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea punerii în aplicare şi monitorizării corespunzătoare a acestora. Totodată, un efort coordonat, unificat este esenţial pentru depăşirea acestei provocări generaţionale şi este o responsabilitate pe care o împărtăşim cu toţii”, a declarat Mircea Fechet.

Legat de tranziţia justă, ministrul a subliniat că ar trebui să fie o prioritate politică cheie a UE în anii următori. 

„Considerăm că o tranziţie justă ar trebui să fie o prioritate politică cheie a UE în anii următori, cu o abordare holistică, bazată pe principiile dezvoltării durabile, promovarea neutralităţii, economia ecologică şi circulară, asigurându-se că beneficiile tranziţiei verzi sunt împărţite în mod echitabil, în conformitate cu principiul de bază al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care nu lasă pe nimeni în urmă”, a completat Fechet.

Cea de-a doua zi a Consiliului de Mediu s-a concentrat pe dezbateri legate de economia circulară. „România s-a aliniat eforturilor UE de promovare a circularităţii în economie, adoptând în 2023 Planul de Acţiune pentru Economia Circulară, document care însoţeşte Strategia Naţională privind Economia Circulară. Măsurile incluse în plan vor permite îndeplinirea angajamentelor climatice şi a altor obiective de dezvoltare durabilă, contribuind în acelaşi timp la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă”, a precizat ministrul român al mediului, apelor şi pădurilor.

În marja Consiliului Informal de Mediu, ministrul Mircea Fechet a avut, în prima zi a Consiliului, două întâlniri bilaterale cu Slovacia, respectiv Ungaria.

În cadrul reuniunii cu ministrul slovac al mediului, Tomáš Taraba, s-a discutat despre Adaptarea statutului de protecţie a ursului, la nivelul Uniunii Europene. Demnitarul român a subliniat că în 2018 a fost aprobat un Plan naţional de acţiune al României pentru conservarea populaţiei de urs brun: „România a luat toate măsurile pentru a menţine o populaţie viguroasă de carnivore mari, inclusiv urşi, protejând în acelaşi timp activităţile umane în cadrul micilor comunităţi agricole şi de vânătoare care se suprapun cu habitatele naturale ale marilor carnivore. Totodată, România a încercat să obţină sprijinul statelor membre UE şi nu doar pentru relocarea unui număr de urşi, dar nu s-a obţinut niciun rezultat”.

În acest moment, se dezvoltă proiectul „Implementarea Planului Naţional de Acţiune pentru conservarea ursului brun în România”, finanţat prin LIOP.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu Anikó Raisz, Secretarul de Stat ungar pentru afaceri de mediu şi economie circular, ministrul Mircea Fechet a adăugat: „Preşedinţia dumneavoastră va avea loc într-un moment în care instituţiile europene vor stabili o nouă compoziţie şi o nouă arhitectură şi noi priorităţi şi direcţii pentru viitorul nostru. Din acest motiv, cooperarea tuturor statelor membre ale UE este necesară şi aş dori să vă asigur că suntem deschişi dialogului şi stabilirii, prin consens, a poziţiei UE, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional, din punct de vedere al protecţiei mediului şi al schimbărilor climatice”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.