Europarlamentarii PNL Dan Motreanu şi Daniel Buda cer creşterea bugetului rezervei de criză a Politicii Agricole Comune, pentru a oferi fermierilor un sprijin proporţional cu amploarea pierderilor suferite. ”Uniunea Europeană trebuie să ia urgent măsuri suplimentare pentru sprijinirea fermierilor”, afirmă eurodeputatul Dan Motreanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Europeană trebuie să ia urgent măsuri suplimentare pentru sprijinirea fermierilor. Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, creşterea bugetului rezervei de criză a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a oferi fermierilor un sprijin proporţional cu amploarea pierderilor suferite”, afirmă europarlamentarul Dan Motreanu.

El precizează că, în scrisoarea trimisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”reamintesc că fermierii din UE sunt afectaţi negativ din mai multe cauze: secetă, inundaţie, afluxul de grâne ieftine din Ucraina, iar agricultorii români resimt puternic consecinţele multiplelor crize”.

”Propunem, de asemenea, excluderea temporară a ajutoarelor de stat acordate sectorului agricol din calculul deficitului bugetar. Solicităm crearea unui mecanism la nivelul UE pentru achiziţionarea cerealelor din Ucraina şi distribuirea acestora în ţările cu risc de foamete. Această măsură ar contribui la stabilizarea preţurilor cerealelor pe piaţa internă europeană”, arată Motreanu.

El menţionează că, până în prezent, Comisia Europeană a aprobat două tranşe de sprijin pentru fermierii din ţările apropiate de Ucraina, România beneficiind de fonduri europene de aproape 40 de milioane de euro. ”Populiştii, aflaţi în căutare de capital politic, acuză UE că nu face nimic pentru fermieri şi asta nu corespunde adevărului. Noi, europarlamentarii din grupul PPE, o spunem răspicat: este nevoie de un sprijin mult mai consistent. Finanţările europene au fost şi rămân inadecvate şi insuficiente pentru a compensa pierderile substanţiale suferite de fermierii europeni. Demersurile mele în favoarea fermierilor au fost permanente în toţi cei cinci ani de când sunt europarlamentar. Doar în 2023, am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Împreună cu colegii din PPE, am convins Comisia Europeană să deblocheze bani din rezerva de criză a UE. Parlamentul European a aprobat anul trecut propunerea privind egalitatea subvenţiilor PAC în toate statele UE, ceea ce înseamnă subvenţii mai mari pentru agricultorii români. M-am numărat printre iniţiatorii propunerii şi am avut sprijinul PPE”, spune Motreanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.