Europarlamentarul Siegfried Mureşan atrage atenţia că actuala “criza politică declanşată de PSD” pune în pericol un obiectiv important stabilit de România în politica europeană, şi anume relocarea, după Brexit, a Agenţiei Europene a Medicamentului din Marea Britanie în ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Siegfried Mureşan susţine, marţi, într-un comunicat de presă, că România “a pornit deja cu stângul în bătălia cu celelalte state care doresc relocarea Agenţiei pe teritoriul lor”, precizând că negocierile oficiale privind relocarea agenţiilor de pe teritoriul Marii Britanii vor începe la Bruxelles săptămâna aceasta.

“Criza politică declanşată de PSD pune în pericol încă un obiectiv important stabilit de România: relocarea, după Brexit, a Agenţiei Europene a Medicamentului din Marea Britanie în ţara noastră. Am pornit deja cu stângul în bătălia noastră cu celelalte state care doresc relocarea Agenţiei pe teritoriul lor. Negocierile oficiale privind relocarea agenţiilor de pe teritoriul Marii Britanii încep la Bruxelles încă de săptămâna aceasta, în cadrul Consiliului Afaceri Generale de astăzi, 20 iunie, şi al Consiliului European din 22 - 23 iunie, iar mandatul de negociere al României a fost discutat ieri (luni - n.r.) la Guvern de ministrul demisionar al Afacerilor Externe, Ana Birchall. Un mandat negociat de un ministru demisionar cu două zile înainte de o moţiune de cenzură nu poate avea legitimitate în faţa celorlalţi înalţi oficiali europeni”, afirmă Mureşan.

Potrivit sursei citate, Agenţia Europeană a Medicamentului este râvnită de toate statele membre ale Uniunii Europene, dar mai ales de cele care nu deţin încă nicio agenţie europeană pe teritoriul lor, Bulgaria, Croaţia, Cipru, România şi Slovacia.

“Statul care va reuşi să obţină găzduirea acestei Agenţii va înregistra, deopotrivă, o reuşită diplomatică şi una economică deoarece, pe lângă cele peste 600 sute de locuri de muncă pe care le reprezintă aparatul de lucru al Agenţiei Europene a Medicamentului, oraşul care o va găzdui va deveni o destinaţie constantă a tuturor companiilor multinaţionale din industria europeană a medicamentelor, dar şi a instituţiilor internaţionale de profil”, susţine europarlamentarul.

Siegfried Mureşan acuză PSD că şubrezeşte poziţia României în negocieri din cauza crizei şi instabilităţii politice pe care a generat-o.

“În loc să folosească toate atuurile pe care ţara noastră le are şi să întărească poziţia noastră în negocieri, PSD o şubrezeşte inutil şi arătă zilele acestea că şi o coaliţie de guvernare cu o majoritate solidă este instabilă în faţa unor interese meschine şi personale ale unor lideri politici care nu au nimic de-a face cu interesul ţării pe care o conduc. Nu poţi să negociezi serios, la Bruxelles, pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului în România când pleci din start cu un mare handicap pe care contracandidaţii tăi nu-l au, imposibilitatea de a asigura stabilitatea politică şi predictibilitatea minimă necesară pentru o bună relaţie cu partenerii europeni şi cu mediul de afaceri”, mai afirmă Siegfried Mureşan în comunicatul de presă citat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.