Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi, la România TV, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să „cumpănească cu multă înţelepciune” înainte de a lua o decizie în privinţa referendumului pe Justiţie. Social-democratul a susţinut că şeful statului ar trebui să genereze o discuţie „serioasă” între liderii politici, sub patronajul său, pentru a vedea care este calea de urmat în mai multe domenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Chestionat ce se întâmpla cu referendumul lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a spus că şeful statului trebuie să cumpănească „cu multă înţelepciune” înainte de a lua o decizie în acest sens.

„Nu ştiu, dar eu sper să cumpănească bine şi atitudinea de azi mă face să sper că va cumpăni şi cântări cu multă înţelepciune înainte de a lua o decizie. Dincolo de acest referendum, posibil sau nu, cred că foarte important este să genereze o discuţie serioasă între liderii politici, poate fi sub patronajul preşedintelui, pentru a se realiza o înţelegere privind calea de urmat în multe domenii, lucru care trebuia să fie făcut de mult. Nu e prea târziu. E târziu, dar nu este prea târziu”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat în continuare dacă Iohannis poate renunţa la referendumul privind justiţia, Liviu Dragnea a susţinut că „legal”, şeful statului „nu are nicio problemă” să o facă.

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, pe 13 februarie, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declanşat de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

Avizul este însoţit de trei recomandări, de respectare a legilor şi convenţiilor pe această temă. Potrivit documentului, avizul este favorabil "cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, republicată, Legea nr. 3/2000 privind exercitarea şi desfăşurarea referendumului, deciziile CCR în materie şi recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia".

Parlamentul atrage astfel atenţia că teme precum graţierea şi amnistia nu pot face obiectul unui referendum, şi nici a unei iniţiative cetăţeneşti, iar CCR a decis că referendumul convocat de preşedinte nu poate avea caracter legislativ şi nu poate duce la modificări constituţionale. Este invocată şi o prevedere a codului de bune practici în materie, al Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora textele supuse referendumului nu pot încălca dreptul internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.